Bundabotrány: Nadal váratlan kiesése után ellenfelének magyarázkodnia kellett

2016.01.20. 09:25

Az Australian Open első fordulójának legnagyobb meglepetése volt, hogy a világranglista 5. Rafael Nadal egy drámai meccsen kiesett a szintén spanyol, világranglista 45. Fernando Verdasco ellen. Ahogy azt már a torna elejétől sejteni lehetett, a napokban kirobbant bundavádak miatt mindenki árgus szemekkel figyeli majd a meglepő eredményeket, játékokat. Verdasco azonnal meg is kapta azt az újságírói kérdést, hogy nem volt-e bunda a meccsük.

A BBC és a Buzzfeed által kirobbantott bundabotrány megrengette a teniszvilágot, de nem eléggé. Az elmúlt években eladott meccsekről szinte semmit sem tudni, és a szereplők közül sem sikerült senkit megnevezni egy oroszon kívül. Az viszont kiderült, hogy egy volt Grand Slam-győztes is érintett, és vannak olyan aktív teniszezők közöttük, akik most az ausztrál nyílt teniszbajnokságon is indultak.

Verdasco amúgy nem véletlenül került képbe, hiszen több meccsét is kielemezték az elmúlt hónapokban – négy egyéni és két páros meccsről van szó –, amelyeknél gyorsan változtak az oddsok ellene. Verdasco azt mondta a meccs után: „Nagyon sok dolgot mondanak valakiről.” 

„A végén már mindent tudni fogunk, és harcolni fogunk, hogy megváltoztassuk a dolgokat. De ez nagyon nehéz. Végtére is nagyon sok ember a világon, és lehetetlen mindenkit ellenőrizni. De meg fogjuk próbálni, ha rajtam múlna, mindent megtennék a fogadások ellen, de nem tudok, nincs ennyi hatalmam. Megpróbálunk küzdeni ellene, de nehéz ellenőrizni, amit mondanak.”  

Hogy ő benne volt-e a fogadásokban, határozottan azt mondta, nem ő nem.

Murray is megszólalt, azt mondta, reméli, ez a botrány felébreszti a játék tisztasága felett őrködő szervezeteket.

A BBC-nek kedden este egy dél-amerikai exjátékos azt mondta, a tenisz világában közismertek a fogadási csalások, és nem akarták a szervezetek megakadályozni.