Piroska
-10 °C
1 °C

Miért sérült szinte minden top10-es teniszező?

2016.02.20. 08:56

Furcsán indult a teniszszezon, a világ legjobb női játékosai szinte kivétel nélkül valami sérüléssel vagy betegséggel küzdenek, mutatott rá a Guardian.

A világelső Serena Williams térdsérülés miatt szállt ki a Hopman-kupáról, a ranglista harmadikjának, Simona Halepnak a bokájával van gondja, Garbiñe Muguruzának (5.) talpával, Marija Sarapovának (6.) a bal keze. Petra Kvitova (8.) gyomorfertőzést kapott, kihagyta a felkészítő tornákat. Agnieszka Radwanska (4.) 2015-ben megnyerte a WTA-világbajnokságot, de egy lábsérülés miatt most ő sem játszik, a tavalyi Roland Garros-döntős Lucie Safarova (10.) bakteriális fertőzés miatt nem indul tornákon.

Az Australian Openen is éreztették hatásukat a sérülések, a világranglista harmadik Halep az első, Kvitova a második, Muguruza a harmadik körben esett ki. Halep azóta sem talált igazán magára, a dubaji nyolcaddöntőn sem jutott túl, ahogy Muguruza és Kvitova is elbukott.

A teniszezők már többször panaszkodtak amiatt, hogy túl sűrű a versenyszezon, aki meg akarja védeni a WTA-pontjait, az nem sokat pihenhet. Valószínűleg a túlhajszoltság okozza azt is, hogy szinte ugyanazok a sérülések újulnak ki, amelyekkel már a korábbi években is küzdöttek a teniszezők.

Nem is lehet ezt bírni, erre utalhat az is, hogy hiába jól fizető torna a dubaji, hat olyan teniszező vonta vissza a nevezését, akik a világranglista első 17 helyezettje között vannak.

A Guardian által megkérdezett szakértők szerint több oka van annak, hogy a női játékosok sérülékenyebbek. Yves Boulais szerint sokan azért nem mernek leállni, mert ha a szervezet pihenőmódba kapcsolt, az újrakezdésnél gyakoribbak a sérülések. Az is baj, hogy nagyon rövid a felkészülési időszak, amikor az új felszerelések tesztelése mellett a technikai és az erőnléti edző is rengeteg munkát követelne meg a játékostól. Esélyük sincs igazán pihenni. A mentalitáson is sok múlik, az edzők szerint a női játékosok inkább kemények magukkal szemben, nem fogadják el a korlátaikat, emiatt is tudják túlhajszolni magukat.

„Olykor a rossz edzésen múlik, olykor a túl sok versenyzésen, nem tudod, mikor kell leállni. Ha sikeres vagy, és messzire jutsz egy tornán, a tested megfizet ezért. A legfontosabb dolog, amit az évek során megtanultam, hogy hallgassak a testemre. Ha fáradt vagy, ha úgy érzed, nem megy tovább, állj le!" – mondta Jelena Jankovics, aki az egyik legállóképesebb játékos. De mivel a tenisz üzlet is, nem mindenki tud ilyen döntést meghozni.

Dubaj után a dohai torna következik, ahol még nagyobb a pénz, de azt már most lehet tudni, hogy Williams és Sarapova visszalépett, nem lenne meglepő, ha további kiemeltek követnék őket.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!