Miért sérült szinte minden top10-es teniszező?

2016.02.20. 08:56

Furcsán indult a teniszszezon, a világ legjobb női játékosai szinte kivétel nélkül valami sérüléssel vagy betegséggel küzdenek, mutatott rá a Guardian.

A világelső Serena Williams térdsérülés miatt szállt ki a Hopman-kupáról, a ranglista harmadikjának, Simona Halepnak a bokájával van gondja, Garbiñe Muguruzának (5.) talpával, Marija Sarapovának (6.) a bal keze. Petra Kvitova (8.) gyomorfertőzést kapott, kihagyta a felkészítő tornákat. Agnieszka Radwanska (4.) 2015-ben megnyerte a WTA-világbajnokságot, de egy lábsérülés miatt most ő sem játszik, a tavalyi Roland Garros-döntős Lucie Safarova (10.) bakteriális fertőzés miatt nem indul tornákon.

Az Australian Openen is éreztették hatásukat a sérülések, a világranglista harmadik Halep az első, Kvitova a második, Muguruza a harmadik körben esett ki. Halep azóta sem talált igazán magára, a dubaji nyolcaddöntőn sem jutott túl, ahogy Muguruza és Kvitova is elbukott.

A teniszezők már többször panaszkodtak amiatt, hogy túl sűrű a versenyszezon, aki meg akarja védeni a WTA-pontjait, az nem sokat pihenhet. Valószínűleg a túlhajszoltság okozza azt is, hogy szinte ugyanazok a sérülések újulnak ki, amelyekkel már a korábbi években is küzdöttek a teniszezők.

Nem is lehet ezt bírni, erre utalhat az is, hogy hiába jól fizető torna a dubaji, hat olyan teniszező vonta vissza a nevezését, akik a világranglista első 17 helyezettje között vannak.

A Guardian által megkérdezett szakértők szerint több oka van annak, hogy a női játékosok sérülékenyebbek. Yves Boulais szerint sokan azért nem mernek leállni, mert ha a szervezet pihenőmódba kapcsolt, az újrakezdésnél gyakoribbak a sérülések. Az is baj, hogy nagyon rövid a felkészülési időszak, amikor az új felszerelések tesztelése mellett a technikai és az erőnléti edző is rengeteg munkát követelne meg a játékostól. Esélyük sincs igazán pihenni. A mentalitáson is sok múlik, az edzők szerint a női játékosok inkább kemények magukkal szemben, nem fogadják el a korlátaikat, emiatt is tudják túlhajszolni magukat.

„Olykor a rossz edzésen múlik, olykor a túl sok versenyzésen, nem tudod, mikor kell leállni. Ha sikeres vagy, és messzire jutsz egy tornán, a tested megfizet ezért. A legfontosabb dolog, amit az évek során megtanultam, hogy hallgassak a testemre. Ha fáradt vagy, ha úgy érzed, nem megy tovább, állj le!" – mondta Jelena Jankovics, aki az egyik legállóképesebb játékos. De mivel a tenisz üzlet is, nem mindenki tud ilyen döntést meghozni.

Dubaj után a dohai torna következik, ahol még nagyobb a pénz, de azt már most lehet tudni, hogy Williams és Sarapova visszalépett, nem lenne meglepő, ha további kiemeltek követnék őket.