Williams visszavágott Wimbledonban, 22 Grand Slammel beérte Steffi Grafot

2016.07.09. 17:13

A világelső Serena Williams magabiztosan verte 7:5, 6:3-ra a negyedik kiemelt Angelique Kerbert a wimbledoni döntőben. Ezzel hetedszer tudott nyerni Wimbledonban, de ami ennél is fontosabb, beérte Steffi Graf Open-érában felállított, 22 Grand Slam-győzelmet számoló rekordját.

Az év eleji Australian Open döntőjében Kerber legyőzte 6:4, 3:6, 6:4-ra Williamset, de most a visszavágón az amerikai nagyon ügyelt arra, hogy ne fusson bele egy ahhoz hasonló vereségbe. Sokkal koncentráltabb, nyugodtabb volt az elejétől kezdve, jól szervált, és 39 nyerőt – köztük 13 ászt – vágott be. Kerber viszont hiába tartotta sok labdamenetben a lépést az amerikaival, fontos pillanatokban hibázgatott, így pedig nem volt igazi esélye.

A világelső nagyon biztosan kezdett, pontot is alig veszített az adogatásai mögött, míg Kerbernek rögtön az első szervagémjében bréklabdát kellett hárítania. 3:3-nál a meccs egyik legnagyobb labdamenetét játszották, a vonalakat is többször kilőtték, végül Williams nyerte a pontot, nagy sikoltással ünnepelt.

Kerber többször is eljutott ugyan egyenlőig, de bréklabdát nem tudott szerezni az első játszmában. A német koncentrációja ráadásul a legrosszabbkor fogyott el. 6:5-nél két ki nem kényszerített hibával juttatta két játszmalabdához Williamset. Az amerikai az elsőnél még egy rossz rövidítést ütött, de aztán már behúzta a szettet.

Kerber nem omlott össze a második szettben sem, 3:3-nál bréklabdáig is sikerült eljutnia, de Williams jó szervákkal fordított. 4:3-nál 15:15-nél volt egy újabb rettentő látványos labdamenet, a végén Williams a földön üldve röptézett már a hálónál, de Kerberé lett az utolsó szó. Utána azonban megint ki nem kényszerített hibákat ütött, Williams pedig megcsinálta a bréket. Végül nagyon magabiztosan, a legkisebb gond nélkül szerválta ki a döntőt.

A címvédés azt is jelentette, hogy a tavalyi Wimbledon után tudott megint Grand Slamet nyerni Williams, pedig azóta mindegyik tornának úgy indult neki, hogy beállíthatja Graf rekordját. A tavalyi US Openen aztán az elődöntőben búcsúzott, az AusOpenen éppen Kerber, a Roland Garroson pedig Garbiñe Muguruza állította meg a fináléban.

Ezúttal sikerült a győzelem, egy következő GS-trófeával pedig le is hagyhatja Grafot. Utána már csak Margaret Court van Serena Williams előtt 24 GS-győzelemmel. Még ez, a részben az Open-éra kezdete előtt felállított rekord is belátható távolságban van.