Ki fog teniszt nézni Federerék nélkül?

2016.08.30. 14:03

Túl a szezon felén, kezdenek napvilágot látni a tenisztornák idei statisztikái. Míg a nézőszámok eddig szinte minden évben folyamatosan emelkedtek, idén először komolyabb visszaesés tapasztalható, és ezt több tornán is a két közönségkedvenc, a svájci Roger Federer és az orosz Marija Sarapova távollétével magyarázták.

Érdemes lesz majd figyelni, hogy ez mennyiben érezteti hatását a hétfőn kezdődött US Openen: Federer sérülés miatt hagyja ki a szezon hátralévő részét, Sarapova pedig eltiltás miatt nem játszik az év utolsó Grand Slamjén. Sérülések miatt az sem borítékolható, hogy a világelsők, Novak Djokovics és Serena Williams eljutnak a legvégéig. Federer és Sarapova távolléte, és az azzal szinte biztos nézőszámcsökkenés a lehető legrosszabbkor jön a US Open rendezőinek, mivel pont idén szerették volna visszanyerni a legnézettebb Grand Slam címet, amit az Australian Open nemrég hódított el tőlük.

Különösen feltűnő volt a nézők elmaradása a két nagy amerikai tornán, a miami és az Indian Wells-i mesterversenyen, amik a most kezdődő US Openen kívül a két legnagyobb versenynek számítanak Észak-Amerikában. A Miami Open nézőszáma nyolc éve nem volt annyira alacsony mint idén, míg a kaliforniai Indian Wells-ben hozzávetőleg 50 ezerrel kevesebb jegyet adtak el a várthoz képest. A Sport Business Journal kimutatása szerint komoly visszaesés látszott a tavalyi jegyeladásokhoz mérve is.

A tornák szervezői ezt leginkább Federer és Sarapova távollétének tudták be, akik eddig évről évre visszatérő versenyzők voltak, idén viszont nem indultak egyiken sem. „A jegyeket a sztárok miatt tudjuk eladni, és eddig mindig számíthattunk Federerre és Sarapovára" – nyilatkozta a miami verseny szóvivője.

Azt már az elmúlt két év US Openjének döntője is megmutatta, hogy a sztárok és főként Federer szereplése mennyire fontos lehet a nézettség alakulásában. A tavalyi döntőt, ahol a világelső Novak Djokovics és a ranglistamásodik Federer csapott össze, 3,2 millióan nézték élő adásban az ESPN tévécsatornán. Egy évvel korábban látványosan, 43 százalékkal kevesebben voltak kíváncsiak Marin Cilic és Nisikori Kej döntőjére.

Federer és Sarapova hiányát már az idei Roland Garros is megérezte, hiszen az eddigi évek emelkedő tendenciájával szemben idén több mint 35 ezerrel esett vissza az eladott jegyek száma Párizsban. A sokáig egyeduralkodó Rafael Nadalnak már az első héten vissza kellett lépnie, Djokovics viszont a ranglistán második Murray-vel meccselt a fináléban, és győzelmével a karrier Grand Slam teljesítése mellett egyszerre lett uralkodó mind a négy nagy tornán.

Az olimpián nem csak a teniszstadionok kongtak sokszor az ürességtől, de itt is elmaradtak a nézők a várttól. Federer mellett a másik svájci, Wawrinka sem indult el a legjobbak közül, Djokovicsot pedig az első körben kiejtette a csuklósérülésből visszatérő Juan-Martin del Potro. Sok rajongó csalódottságában nem a meccseket nézte, hanem inkább Federer-szobrot készített homokból a tengerparton. A többször szinte teljesen üres teniszstadionban végül csak a döntő idejére, Murray és Del Potro meccsén varázsolt igazán nagy hangulatot a közönség.

Minden idők legnézettebb teniszmérkőzése egyébként 2010. július 8-án volt, amikor a belga Kim Clijsters játszott bemutató meccset Brüsszelben Serena Williamsszel, és 6:3, 6:2-re nyert. Ezt 35681-en nézték végig a helyszínen, amit azóta sem sikerült felülmúlni. A meccsen a legendás korábbi világelső, Martina Navratilova volt a vezetőbíró, és Clijsters eredetileg a szintén belga Henin ellen játszott volna, Williams csak beugró volt.

Összességében is elmondható, hogy a sztárokból talán gyengébb az utánpótlás, hiszen mind a férfi, mind a női mezőnyben évek óta ugyanazok a játékosok töltenek be meghatározó szerepet. A régi nagy egyéniségek elmaradása pedig már most is érezhetően meglátszik a tenisztornák iránti érdeklődésben.