Babos hatszor javított karriercsúcsot, jövőre erre is rátenne

2016.11.28. 17:51

Közel 125 ezer kilométert repült egy év alatt, a világ 27 városában járt, bár idén egyéni tornát nem nyert, így is majdnem hatvan helyet javított: a 85. helyről a 28. helyre küzdötte fel magát a világranglistán Babos Tímea, a legmagasabban értékelt magyar teniszező, aki nem mellesleg közel 340 millió forintot (1 222 000 dollárt) teniszezett össze. 

A játékos sajtótájékoztatón beszélt az idei szezonjáról, illetve a jövő évi terveiről. Előtte a teniszezőt szponzoráló Mol Zrt. kommunikációs igazgatója, Szollár Domokos beszélt arról, hogy a cége számára kimagasló évet zártak a szponzorált sportolók. Riói bajnokaink mellett kiemelkedik a már 10 éve támogatott Babos idei szereplése is. 

IMG 20161128 123814
Fotó: Csizmazia Zoltán

Néhány számadat ezek érzékeltetéséhez. Babos 2016-ban 63 meccset játszott, ebből 35-öt nyert meg, 28-at veszített el. A négy Grand Slam-torna közül a US Openen volt a legjobb, a 16 közé jutott. Florianopolisban döntőt játszott, Szencsenben, Rabatban elődöntős volt, és további négy tornán a negyeddöntőig jutott. Összehasonlításképp 2014-ben 40 meccse volt, amelyből 17-et nyert meg. Egy idény alatt hatszor javított karriercsúcsot.

Babos elmondta, sokat jelentett számára edzője, a monacói Thomas Drouet, aki már két éve irányítja a munkáját, vele majdnem 100 helyet jött fel. Bár az év elején a top 40-et tűzte ki célul, végül ezt sikerült bőven felülmúlni. Legfontosabb tanulság, hogy sikerült idén olyan meccseket játszania, amelyekből rengeteget tanult. Idén már olyan meccseket is meg tudott nyerni, amelyeken egyáltalán nem játszott jól, megtanult újra harcolni, és a régi leggyengébb pont, a döntőszett-tie break sem fogott ki rajta, ebben is tudott meccseket nyerni.

A legfontosabb meccsei között négyet említett meg: idén márciusban legyőzte a későbbi US Open-döntős Karolina Pliskovát, majd májusban a korábbi világelső Venus Williamst, a US Openen a Simona Halep elleni vesztes meccs hihetetlen sok tanulságát és a Petra Kvitova elleni, eastbourne-i, szintén vesztes (4:6, 6:7) találkozót.  

Sokat jelent érzése szerint, hogy a stábjában már sportpszichológus is helyet kap, és a legfontosabb neki, hogy a biztonságérzetét, az önbizalmát jobban meg tudja tartani. Hogy ezek mindig ott legyenek a pályán, ne maradjanak a táskában, ezekben tud neki leginkább segíteni a pszichológus.

babos2
Fotó: Csizmazia Zoltán

A jövő terveiről szólva egyelőre nincs megfogalmazva konkrét elképzelés, ami a világranglista-helyezést illeti. A felkészülés a következő idényre is éppen ezen a héten kezdődött. Kezdetben 3-4 óra technikacsiszolás és kondizás, aztán a következő időszakban majd napi 8-10 óra munka következik. A technikai síkon főleg a fonák és az adogatás javításán dolgoznak még. 

Úja elmondta, sokkal nagyobb hangsúlyt fektet az egyéni versenyekre (idén az olimpiai indulás miatt volt nagyon fontos), és úgy tervezi, hogy 10-12 párosversenynél többre nem nevez. Új párja is lesz, Jaroszlava Szvedova után az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova oldalán indul a versenyeken. Szvedovával magasra tette mércét, Wimbledonban döntőt játszottak, és csak a Williams nővérektől kaptak ki.

Egy biztos, a top 20-ba kerülés már óriási dolog lenne 2017-ben. Annak a terhét is el kell majd viselni innentől, hogy a Grand Slam-versenyeken már kiemeltként kezdi a főtáblát.