1 profimeccset játszott, de már nyomoznak ellene

2017.01.07. 00:31

Egy héttel az év első Grand Slam-versenye, az Australian Open előtt kitört a botrány. A hírek szerint a rendőrség nyomozást indított a tavalyi torna junior bajnoka, a 18 éves Oliver Anderson ellen, mert még egy októberi tornán befolyásolhatta saját meccse eredményét, azaz bundázhatott. 

A vád szerint azért kaphatott pénzt, hogy a nála a világranglistán 900 hellyel hátrébb álló ellenfelével szemben a megfelelő végeredményt szállítsa. Az állítás szerint az első szettet el kellett veszítenie, majd a következő kettőt úgy megnyernie, hogy csak két játékot veszítsen. A végeredmény 4-6, 6-0, 6-2  lett a szintén ausztrál Harrison Lombe ellen egy 50 ezer dolláros challengerversenyen.

A helyi rendőrség nyomozást indított, Anderson családjának szóvivője szerint a játékos együttműködik a hatóságokkal, március 2-án kell megjelennie a bíróság előtt. 

Ez kiábrándító. Ha ilyenek fognak történni a jövőben, az tönkre is teheti a sportágat, aki ilyenben részt vesz, annak a legsúlyosabb büntetést kellene kapnia

- mondta a dohai felvezetőtornán szereplő világelső, Andy Murray.

Megszólalt Novak Djokovics is. A szerb szerint a probléma oka, hogy vannak olyan tehetségek, akik már fiatalon szeretnének sok pénzt keresni, és egy ilyen challengerversenyen 700-800 dollárt kapna, ami nem túl sok. A sportfogadás pedig már ott van a tenisz mindennapjaiban, hiszen minden meccset lehet élőben követni, ez pedig a csalókat is bevonzza, akiket tűzzel-vassal irtani kellene.

A nemzetközi szövetség 25 ezer dollártól örökre eltiltással sújthatja a bundázókat. Az elmúlt évben sajnos akadt példa. Az akkor 187. Marco Cecchinato, aki saját meccseire fogadott 40 ezer eurós bírságot és 18 hónapos eltiltást kapott. A mexikói Daniel Garza, aki belső információkat szivárogtatott ki fogadási csalóknak, 5000 dollárt fizet, és hat hónapig nem játszhat.

A nagyon fiatal Andersonnak eddig összesen 5 meccse volt a profik (az ATP-sorozat) között, egyszer jutott főtáblára, ahol ki is esett egyből. Tehát hivatalosan 0-1 a győzelmi mutatója.