A 30-asok uralják az idei AusOpent

GettyImages-632558966
2017.01.25. 19:18 Módosítva: 2017.01.25. 19:22

A férfiaknál és a nőknél is kialakultak az elődöntős párosítások az Australian Openen, és a 30-as korosztály mindkét oldalon hangsúlyosan képviselteti magát. Igaz, ehhez csak az kellett, hogy Roger Federer visszatérjen, és Rafael Nadal is megtalálja a formáját, Serena Williams szereplése pedig végkép nem jelent azért túl nagy meglepetést. Az viszont annál inkább, hogy a férfiaknál sem a világelső Andy Murray, sem a címvédő Novak Djokovics, a nőknél pedig a világelső és címvédő Angelique Kerber sem jutott túl az első héten.

Federer egyébként a Sydney Morning Herald szerint beszélt egy olyan tényezőről, ami szerinte közrejátszhatott a torna mostani alakulásában, ez pedig az elmúlt évekhez képest gyorsabb borítás. Szerinte ez segíthetett a klasszikus szerva-röptét játszó Mischa Zverevnek Andy Murray ellen, és a gyorsabb pályákat jól ismerő veteránoknak is, például Venus Williams is kifejezetten kedveli az ilyen játékot.

Akárhogyis van, a férfiaknál az 1968-as Roland Garros óta nem fordult elő, hogy három 30 éves, vagy annál idősebb játékos legyen egy Grand Slam elődöntőjében.

  • A korelnök a GS-elődöntőkben már jó néhány éve Federer, aki ugyan most kihagyott fél évet egy sérülés utáni rehabilitáció miatt, de 35 évesen visszatért, és már biztosan megismételi a tavalyi Australian Openen mutatott szereplését. A hosszú kihagyás miatt egyébként a 17-szeres Grand Slam-bajnok a legalacsonyabb, csak 17. kiemelt a négyesből.
  • Elődöntős ellenfele, a másik svájci, Stan Wawrinka március végén már 32 éves lesz, de pont a 30-hoz közel táltosodott meg, és kezdett el a nagy tornákon is jól játszani. Az elmúlt három évben mindig nyert egy-egy Grand Slamet, az elsőt éppen itt, Melbourne-ben 2014-ben.
  • A most már 30 éves Rafael Nadal bejutása sem kéne, hogy bárkinek meglepetést okozzon, azonban a 14-szeres GS-bajnok spanyol utoljára 2014-ben jutott túl a negyeddöntőn az egyik nagy tornán – akkor meg is nyerte a Roland Garrost –, és az elmúlt években sérülések hátráltatták, nem tudta stabilan a legjobbját játszani.
  • Ugyan a többieknél jóval fiatalabb, azonban a 25 éves Grigor Dimitrov sem nevezhető újoncnak, hiszen 2014-ben ő is volt már elődöntős Wimbledonban. Utána hullámzó volt a teljesítménye, de az idei évet tornagyőzelemmel kezdte Brisbane-ben.

A nőknél az elődöntős négy játékos összéletkora már pont 130 év.

  • A 35 éves Serena Williams esetében egyébként pont az jelentett volna meglepetést, ha nem jut be az elődöntőbe, hiszen az elmúlt kilenc Grand Slamen ez mindig sikerült neki, összesen pedig már 22 GS-győzelemnél tart. Ha megnyeri a tornát, akkor lehagyhatja Steffi Grafot.
  • Testvére, Venus Williams tavaly Wimbledonban volt már elődöntős, de előtte csak 2010 végén, a US Openen jutott el idáig. Az Australian Openen pedig legutóbb 14 éve járt elődöntőben a most 36 éves amerikai.
  • A 34 éves, legnagyobb meglepetésnek számító Mirjana Lucic-Baroni felívelő sztár volt az 1990-es években, de a horvát aztán magánéleti problémái miatt egy időre eltűnt a tenisz élvonalából. Most pedig lábsérülés ellenére is sikerült elődöntőbe kerülnie.
  • A 25 évével legfiatalabb CoCo Vandeweghe volt már 29. is a világranglistán, de Grand Slamen eddig egyszer tudott csak negyeddöntőbe jutni. Így ő is élete legnagyobb sikerét érte el, amikor harmadik amerikaiként bejutott Williamsék mellé az elődöntőbe.