Nadal egy 18 éves botrányhős miatt nem lehet világelső

GettyImages-829660176
2017.08.11. 10:31

A montreali tenisztorna harmadik fordulójában Rafael Nadal azzal a tudattal léphetett pályára, hogy ha legyőzi a mindössze 18 éves, világranglista 143. Denis Shapovalovot, akkor már csak egy további kört kell sikerrel vennie, hogy három év elteltével ismét ő vezesse a világranglistát. Ráadásul az negyeddöntőben sem egy legyőzhetetlen teniszező várt rá a francia Adrian Mannarino személyében.

(Ha valakinek ismerősen cseng Shapovalov neve, az valószínűleg a 2017-es Kanada–Nagy-Britannia Davis-kupa összecsapáson elkövetett orbitális hülyesége miatt van, amikor a meccse alatt dühében elbombázott egy labdát, amivel pont szemen találta a főbírót.)

Csakhogy erre a találkozóra már nem kerül sor, Nadal ugyanis kikapott a hazai közönség előtt szereplő kanadaitól. Ez egyrészről hatalmas meglepetés, többek közt azért, mert Nadal még sosem kapott ki ilyen fiatal játékostól, másrészről viszont Shapovalov csak most kezdi igazán megmutatni erejét a felnőtt mezőnyben, az előző körben például del Potrót verte.

Shapovalov az első játszma elvesztése után a másodikban korán brékelőnybe került, ám Nadal innen még kiegyenlített, hogy aztán a legrosszabbkor, ellenfele 5:4-es vezetésénél bukja el adogatását.

A harmadik szett rövidítésben dőlt el, az első három pontot a spanyol nyerte, a következő nyolcból hetet viszont az izraeli és orosz felmenőkkel rendelkező kanadai. Shapovalov így 7:4-re nyerte a rövidítést és ezzel a mérkőzést is, 3:6 6:4 7:6 végeredménnyel. 

A meccset követően Rafael Nadal egy pillanatig sem titkolta csalódottságát:

Kétség sem férhet hozzá, hogy ez volt az év legfájdalmasabb veresége számomra. Túl sokat hibáztam a fontos pontoknál.

A kiesésnél jobban fájhatott a spanyolnak, hogy a vereség miatt továbbra sem tudja átvenni a világelsőséget Andy Murray-től, jövő hétfőn is a skót nevével kezdődik majd a rangsor.

Ami a montreali Masters-torna másik nagy esélyesét, Roger Federert illeti, ő David Ferrerrel találkozott a nyolcaddöntőben. Ennek meccsnek tényleg csak egy esélyese volt, tizenhatszor játszottak korábban, és minden alkalommal a svájci nyert. Most is.

ATP-torna, Montreal (5,27 millió dollár, kemény pálya)

Nyolcaddöntő (ágak szerint)

  • Shapovalov (kanadai)–Nadal (spanyol, 1.) 3:6, 6:4, 7:6 (7–4)
  • Mannarino (francia)–Csung Hjon (dél-koreai) 6:3, 6:3
  • A. Zverev (német, 4.)–Kyrgios (ausztrál, 16.) 6:4, 6:3
  • K. Anderson (dél-afrikai)–Querrey (amerikai) 6:4, 6:1
  • Haase (holland)–Dimitrov (bolgár, 7.) 7:6 (7–3) 4:6, 6:1
  • Schwartzman (argentin)–Donaldson (amerikai) 0:6, 7:5, 7:5
  • Bautista (spanyol, 12.)–Monfils (francia) 4:6, 7:6 (7–5), 7:6 (7–2)
  • Federer (svájci, 2.)–Ferrer (spanyol) 4:6, 6:4, 6:2