22 év után a Davis-kupa világcsoportban Magyarország

Image uploaded from iOS (3)
2017.09.17. 19:19 Módosítva: 2017.09.17. 19:31

Magyarország 3-1-re győzte le Oroszországot, miután Fucsovics Márton 3-0-ra nyert Karen Hacsanov ellen a Davis-kupa világcsoport osztályozóján. Ezzel a mieink 1995 után jutottak fel megint a világ legjobb 16 válogatottja közé.

Azt már pénteken láttuk Hacsanovtól, hogy elképesztően adogat, 200 kilométer/órás szerváival már Balázs Attila is megszenvedett. Kezdetben Fucsovics is szenvedett tőle, de okos játékkal leginkább arra koncentrált, hogy a szervajátékát hozza.

Az első szett sokáig így is zajlott, aztán 4:4-nél brékelt a magyar, de Hacsanov gyorsan vissza is vette, aztán megint fogadóelőny volt Fucsovicsnál, aki aztán gyönyörűen szerválta ki a meccs első szettjét. A lélektanilag nagyon fontos apró siker tehát a mi oldalunkon volt.

A taktika kiválóan bejött. Lefárasztani a bombaerős oroszt, miközben tenyeressel, vagy éppen fonákkal minél jobban kiszorítani, hogy aztán a gyilkos tenyeresekkel bevigye a pontokat. Ez nagy részében meg is valósult az első játékrészben.

A második is kiválóan kezdődött. 2-2-ig a szokásos menetrend szerint mentek az adogatójátékok. Utána egy brék, majd újabb elvett adogatással három nyert gém egymás után, és máris a második szettgyőzelem kapujában álltunk. Egy brék és egy jó adogatójáték után Hacsanov zárkózott, de a szervajáték megint jött Fucsovicsnak: egészen hihetetlen, de megint 2-0-ra vezetett egy top40-es teniszező ellen.

Pénteken Andrej Rubljov összekapta magát a harmadik szettben, és egyenlíteni is tudott. A vasárnapi Hacsanov nem ezt mutatta. Ahogy haladtunk előre az időben, a gesztusai is azt jelezték, itt ma valami földönkívüli kellene Fucsovics legyőzéséhez. Elképesztő labdákat ütött a magyar, de ezeknek egy jó részére nem is mozdult Hacsanov. Az orosz kollégák is érthetetlenül, és egyre bosszúsabban figyelték az eseményeket. Egyikük már vodkagőzösen inkább beült a médiasátor egyik sarkába aludni.

A harmadik szettben aztán Fucsovics rögtön az elején brékelt, és ezt az előnyt egészen a végéig sikerült megtartani, nem kellett mást tennie, csak hoznia az adogatásait és ő hozta is. Kissé fáradva, de óriási szívvel küzdött végig, Hacsanov az utolsó erőtartalékait  mozgósította, de ez is csak arra volt elég, hogy ne brékelje le újra Fucsovics. Nem is kellett. Elég volt a saját adogatását hoznia.

Hogy is volt az utolsó gém?

Talán az egész meccsen először, ekkor lehetett látni a magyaron, hogy átragadt rá a feszültség. Két rontott labdája nagyon messze volt a pályától, és hirtelen 15-40 lett. Vagyis az orosznak volt két bréklabdája, ám ekkor mintha megnyugodott volna Fucsovics, hibákat kényszerített ki kemény ütéseivel és stabil játékával, ezzel zsinórban négy pontot csinált, amivel nemcsak a gémet nyerte meg,

hanem 6:4-re a szettet is, ezzel pedig 3-1-re a meccset.

Magyarország 1995 után megint feljutott a világcsoportba, 22 éve nem tortént ilyen csoda a magyar teniszsportban.

Az oroszok az utolsó ponton vitatkoztak, hogy bent volt-e vagy kint, a mérkőzés vezetője azonban egyértelműen jelezte, kint volt.

„Hőstett volt valóban. Nagyrészt nekem is köszönhető volt, hogy nyertünk. Fáradt voltam egy picit, kicsit nehezen lendültem bele, de aztán átestem a holtponton, a második szett után éreztem, hogy ezt simán meg tudom nyerni. Mindig a következő meccset szerettük volna megnyerni, így jutottunk el idáig, és ez egy csodálatos érzés.” - kezdte a beszélgetést Fucsovics Márton.

„Ott ülni a padon és szurkolni, mint egy kerettag már ez is csodálatos érzés volt.” - Piros Zsombor

„Szinte teljesen mindegy, hogy kit kapunk a világcsoportban, ha itthon játszunk, akkor meg végképp, ilyen közönség előtt, bárkit le tudunk majd győzni. Rövidesen megyek Kazahsztánban igyekszek a százötven körül maradni a világranglistán, idén elég sok pontot fogok veszíteni, talán jövőre reális lesz a száz körüli helyezés” - Balázs Attila.

„Még mindig óriási érzés feljutni a világcsoportba. Máig nem felejtem el, amikor az ausztrálokat vertük. Remélem sikeresebbek leszünk, mint 1996-ban. Olyan ez, mintha futball-vb-n bejutnánk a legjobb 16 közé. Köszönöm azoknak is, akik annak idején segítettek abban, hogy eljussunk az euró-afrikai zóna III. osztályból eddig. Ritkán történik ilyen csoda a magyar Davis-kupa csapattal, így aztán köszönöm mindenkinek, aki segített ezen az úton minket.” nyilatkozta Köves Gábor szövetségi kapitány.

Davis-kupa, világcsoport, osztályozó

Magyarország-Oroszország 3-1

Fucsovics Márton-Karen Hacsanov 3-0 (7:5, 6:4, 6:4).