Törvény született a tízmilliárdos margitszigeti teniszcentrumról

2018.02.20. 17:15 Módosítva: 2018.02.20. 18:27

A budapesti Hungarian Open ATP World Tour férfi tenisztornához szükséges margitszigeti létesítmény megépítése érdekében hozott törvényt kedden az Országgyűlés, a Magyar Tenisz Szövetséget vezető fideszes Szűcs Lajos előterjesztését kivételes eljárásban fogadták el a képviselők – írja az MTI.

Tavaly júniusban derült ki, hogy a kormány pénzt és zöld utat ad a teniszcentrum megépítésére, pontosabban a romos állapotú volt Dózsa-stadion felújítására, de az építkezés sem akkor, sem azóta nem kezdődött el, pedig egyre égetőbb lenne a dolog, hiszen 2019 áprilisában már ATP 250-es tornát kellene rendezni a helyszínen.

A kedden elfogadott törvénnyel valószínűleg történik majd valami előrelépés, ugyanis elég megengedő a komplexum létrehozásával kapcsolatban. A törvényjavaslat az idő szűkössége miatt a lehető leggyorsabb közbeszerzési eljárásformát javasolja, az ajánlatkérőnek ugyanis minden esetben joga van a közbeszerzési törvény szerinti, rendkívüli sürgősségre alapított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására. Ez azt jelenti, hogy nem nyílt, hanem meghívásos lenne a közbeszerzés, amelyben három ajánlattevőt kellene meghívni, melyek közül a legolcsóbb nyer.

Emellett az új épületet és az ideiglenes lelátókat illetően nem kell figyelembe venni a fővárosi önkormányzati rendeleteknek a

  • parkolás rendjére,
  • az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére,
  • a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó,
  • valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait,

bár az építtetőnek meg kell egyeznie az illetékes önkormányzattal a fák pótlásáról. A bontás, a földmunka, a mélyalapozás és az alaplemez-készítés építési engedély nélkül, illetve bontás tudomásulvétele nélkül végezhető. Az ideiglenes lelátók létesítéséhez építésügyi hatósági engedély nem kell, csak tűz- és katasztrófavédelmi, de azokat legkésőbb a tenisztorna utolsó napját követő 30 napon belül fel kell számolni.

A törvény alapján egyébként a beépítettség minimum 14 500 négyzetméter lesz, a megengedett legnagyobb magasság pedig 26 méter, azaz majdnem fele akkora lesz, mint a közelben található Margitszigeti víztorony.