Djokovics megkoronázhatja az évét, beérheti Londonban Federert

GettyImages-1059627560
2018.11.11. 14:28

Novak Djokoviccsal és Roger Federerrel kezdődik a férfi teniszezők évzáró tornája Londonban, amin a világranglista legjobb játékosai vesznek részt egyéniben és párosban is. Djokovics hatodik győzelmével beérhetné Federert, míg a svájci hetedszer nyerhetne, tovább építve ezzel eddigi rekordját.

Az idényzáró torna története 1970-ig nyúlik vissza, míg jelenlegi formájában 1990 óta rendezik meg ezt a versenyt, amely a négy Grand Slam torna után a legtöbb ranglista pontot és pénzdíjat hozza a teniszezőknek.

A kvázi világbajnokságról van két fontos hiányzó is: a világranglista 2. Rafael Nadal, és a 4. Juan-Martín del Potro is sérülés miatt nem tud ott lenni Londonban. A Roland Garros-bajnok spanyol a US Open óta nem játszott, nemrég pedig bokaműtéten esett át, míg a nagyszerű szezont futó Del Potro a sanghaji tornán törte el a térdkalácsát.

Djokovics már biztosan világelső

Londonban a győzelemért összesen 1500 pontot lehet szerezni, de az már Nadal visszalépésével eldőlt, hogy Djokovics fejezi be világelsőként az évet, karrierje során ötödször, ezzel megkoronázva látványos visszatérését. „A februári könyökműtét után nem tűnt valószínűnek, hogy világelsőként fejezem be az évet" – mondta erről, utalva arra, hogy márciusban még csak 22. volt a világranglistán.

„Tökéletes elmúlt öt hónap volt ez, két Grand Slamet is nyertem"

– mondta. Djokovics 38 meccséből csak háromszor kapott ki, mióta kiesett június elején a Roland Garros negyeddöntőjében. Azóta megnyerte Wimbledont és a US Opent, az 1000 pontos tornák közül pedig Cincinnatiben, és Sanghajban is győzni tudott. Cincinnatiben először tudott nyerni karrierje során, ezzel pedig új rekordot állított fel, ő az első, aki meg tudta nyerni legalább egyszer mind a kilenc 1000-es tornát.

A legnagyobb favoritnak számító Djokovicsnak az is önbizalmat adhat a londoni évzáró torna előtt, hogy két hete a párizsi elődöntőben 7:6, 5:7, 7:6-ra legyőzte Federert egy 3 óra 3 perces, látványos labdameneteket hozó mérkőzésen. 22 meccs óta volt veretlen, mielőtt a döntőben végül kikapott a szárnyaló fiatal Karen Hacsanovtól.

Federer a hetedikre hajt

Federer eddig a legsikeresebb játékos az évzáró torna történetében, hatszor tudott már nyerni. Most a 37 éves svájcinak a hetedik itteni győzelme lenne egyben a 100. tornagyőzelme is karrierje során. Erről azt mondta, hogy nagyon különleges érzés lenne itt elérni ezt a mérföldkövet. Federer arról is beszélt, hogy sikeresnek érzi a szezonját, amiben nagyrészt sikerült még ilyen idősen is elkerülnie a sérüléseket. Azt azért hozzátette, hogy mivel kevesebb tornán indul már, mint régen, nehezebben talál rá a tornák elején a ritmusra.

A svájci év elején megnyerte 20. Grand Slamjét az Australian Openen, ő lett a valaha volt legidősebb világelső, utána viszont a Roland Garrost újból kihagyta, Wimbledonban és a US Openen pedig a vártnál korábban búcsúzott. Viszont az elmúlt hetekben kilencedszer győzött szülővárosában, Bázelben, és Párizsban is jó formát mutatott.

Körmérkőzések, aztán egyenes kiesés

A londoni torna lebonyolítása a következő: két négyfős csoportba osztva játszanak három-három csoportmeccset a résztvevők. A csoportokból a két-két legjobb jut tovább az elődöntőkbe, ahol már egyenes kiesés van, és a győztesek egymással meccselnek majd a fináléban.

Federer vasárnap kezdő, Lleyton Hewittról elnevezett csoportjába került Kevin Anderson, Dominic Thiem és Nisikori Kej is. Az egyéni meccseket a Wimbledonban döntős, az évzáró tornán most debütáló dél-afrikai és a Garroson finalista osztrák nyitja meg délután, míg Federer és a sérülések után újra top10-es Nisikori majd az esti részben csap össze egymással.

A másik, Gustavo Kuertenről elnevezett csoportba került Djokovics mellé Alexander Zverev, Marin Cilic és John Isner. Ott hétfőre a madridi 1000-es tornát megnyerő, de egy vállsérüléssel is küzdő Zverevet az Australian Openen döntős Cilic-csel, Djokovicsot pedig a világranglista 10.-ként szintén londoni újonc Isnerrel sorsolták össze.

(Borítókép: John Isner, Kei Nishikori, Dominic Thiem, Novak Djokovic, Marin Cilic, Roger Federer, Kevin Anderson, Alexander Zverev. Fotó: Clive Brunskill / Getty Images)