Három FED Kupa-döntőt rendezhetünk új nemzeti teniszstadion nélkül is

Hall A 2013 World Fencing Championships n3
2019.06.27. 15:11

Budapesten rendezik meg 2020-ban az átszervezés alatt álló női tenisz Fed Kupa első új rendszerű döntőjét, majd a sorozat két következő döntőjét is, adta közre az örömteli hírt csütörtök délután az MTI.

A három esemény rendezési költségeire eddig 20,6 milliárd forintott különítettek el a vonatkozó kormányrendeletben.  A nemzetközi teniszszövetség (ITF) hivatalos tájékoztatása szerint 2020-at követően, 2021-ben és 2022-ben is Budapesten tartják a női teniszválogatottak első számú kupasorozatának új helyosztó tornáját.

Budapesten jövőre a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont a Fed Kupa-döntőnek, edzeni a BOK Csarnokban lesz lehetőségük a csapatoknak, 2021-től pedig az új, 20 ezer férőhelyes multifunkcionális sportcsarnokban kerül sor az eseményre.

A közlemény szövegét olvasva ezen a ponton valószínűleg a legtöbb sportbarátban ugyanaz a kérdés merült fel. Ráadásul hiába próbáltuk meg a Nemzetközi Teniszszövetség hivatalos oldalán közölt információk segítségével tisztázni a helyzetet, csak még sokkal nagyobb lett a zavar.

A kérdés természetesen annak kapcsán adódik, hogyha Budapest 2020-ban képes megrendezni a teniszvilág egyik csúcseseményét két már meglévő sportlétesítményben, akkor miért érzik úgy a döntéshozók, hogy nélkülözhetetlen szükség volna egy új nemzeti teniszstadionra? Amit a vonatkozó kormányrendelet szerint legalább 10 milliárd forintból szándékoznak felépíteni a Margitszigeten. Annyira sürgősen, hogy érvényes engedélyek hiányában is nekifogtak a munkának, első lépésként letarolva a növényzetet.

Különösen annak fényében tűnik felesleges beruházásnak a margitszigeti létesítmény, hogy a jelek szerint a 2021-re felépíteni tervezett multifunkcionális csarnok is tökéletesen alkalmas lesz nagy nemzetközi tenisztornák rendezésére.

Az ellentmondások magyarázataként felmerült, hogy a valamivel régebben épült Papp László sportcsarnokot csak azért fogadta el az első évben versenyhelyszínnek az ITF, mert megígértük, hogy utána átvisszük a Fed Kupa-döntőt az elkészülő új sportcsarnokba.

Csakhogy az ITF hivatalos oldalán szó sem esik a torna 2021-re felépülő új otthonáról, de annyira nem, hogy konkrétan azt írják:

A döntő tornát a következő három évben a Papp László Budapest Sportarénában rendezik, salakborításon, két teniszpályán.

A BBC híre pedig az utolsó mondatában azt írja a sportarénáról, hogy "a többfunkciós fedett létesítmény, amit Magyarország háromszoros olimpiai bajnok ökölvívójáról neveztek el, 2022-is szolgál majd a döntők helyszínéül.

A megoldhatatlannak tűnő rejtélyek után essék szó magáról a sportrendezvényről.

A Davis Kupa női megfelelőjeként is emlegetett Fed Kupában eddig hagyományosan az adott párharcot vívó két ország egyike rendezte az összecsapásokat, beleértve a döntőt is. Mindig az játszhatott otthon, aki a két fél legutóbbi találkozásakor idegenben kényszerült teljesíteni. 

Az ITF több részletet is elárult a 2020-as budapesti tornáról. A rendezvényt április 14-19-ig tartják, az új lebonyolítási rendszerben húszra növelnék a résztvevő országok számát, akik közül tizenketten juthatnak be a döntőbe. A tucatnyi helyből valójában azonban csak 9 kiadó, mivel az előző évi döntő első két helyezettje (Ausztrália és Franciaország), illetve a rendező ország (Magyarország) alanyi jogon lehet majd ott a 2020-as döntőn.

A budapesti Fed Kupa döntőn összesen 18 millió dollárnyi pénzdíjat osztanak majd ki, ebből 12 millió jut a játékosoknak, 6 millió pedig a nemzeti szövetségeknek.

A tornán négy háromcsapatos csoportba osztják az indulókat. A csoporton belüli helyezésekről körmérkőzéses formában döntenek a csapatok, akik két egyest és egy párost játszanak egymással a párharc során. A négy csoportelső egyenes kieséses rendszerben folytatja az elődöntőben, utána esetlegesen a döntőben. 

Az MTi híre szerint Budapest mellett Moszkva és Szentpétervár, Berlin, München, Prága, Bécs, illetve Chicago is pályázott az eseményre.