Gyarmatiról neveznék el az új budapesti fedett uszodát

2013.09.05. 10:52

Gyárfás Tamás Gyarmati Dezsőről, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról, a Nemzet Sportolójáról nevezné el a 2021-es vizes világbajnokságnak otthont adó új, budapesti fedett uszodát. A Magyar Úszó Szövetség elnöke a Digi Sport csütörtöki Reggeli Start című műsorában beszélt arról, hogy - bár még nem kérdezték meg a véleményét - szerinte Gyarmati Dezső, akit szerdán helyeztek örök nyugalomra, lenne a legalkalmasabb arra, hogy a felépítendő vizes létesítmény a nevét viselje. Az elnök egyúttal pontosított, az uszoda nem a Dagály Strandfürdő területén, hanem mellette épül majd fel. A projekttel kapcsolatban kijelentette: garantáltnak érzi, hogy az uszoda időre el fog készülni. Hozzáfűzte: a Vígh László kormánybiztostól kapott tájékoztatás szerint már elkezdődtek a létesítmény tervezési munkálatai, ezek a jövő tavasszal jóváhagyásra kerülhetnek, s az uszodának legkésőbb 2016 végén állnia kell. Gyárfás emlékeztetett arra, hogy a létesítmény lesz a 2017-es junior úszó világbajnokság helyszíne is.

"Fontos, hogy sok próbaversenyt rendezzenek majd benne, és a 2017-es junior vb ne a főpróbája, hanem az első előadása legyen az uszodának" - fogalmazott. Gyárfás szerint a kormányzati törekvés az, hogy ne csak a két világbajnokság miatt épüljön fel az új vizes létesítmény, hanem minél több nagy nemzetközi versenyt is lebonyolítsanak benne. Példaként a rövidpályás Európa-bajnokságot említette meg, de elmondása szerint arról is tárgyalhatott már, hogy egy alkalommal az Európa-Amerika úszóviadalnak is Budapest adjon majd otthont.

A létesítményfejlesztések kapcsán még megemlítette, azt is tervezik, hogy a műugrók felkészülési körülményeinek javítása érdekében befedik a margitszigeti műugrótornyot, mert a jelenlegi helyzet borzalmas.

"Nem hozzánk tartoznak, de felelősnek érezzük magunkat értük" - indokolt az elnök.

A közelmúltban véget ért junior úszó-világbajnokságon nyert három ezüstérem kapcsán úgy fogalmazott: kicsit csalódott volt, mert bár Szilágyi Liliána, Gyarmati Dezső unokája fantasztikusan úszott, kiváltképp 200 méter pillangón, de sajnos egy oldalon vette a levegőt, így csak az egyik vetélytársára figyelt. Közben nem vette észre, hogy a háta mögött, a másik oldalon jön egy amerikai, aki megelőzte. Az elnök szerint Szilágyi jobb volt nála, az időeredményei is általában ezt mutatták, és reméli, hogy a magyar versenyző tanul majd az esetből.

Gyárfás hangsúlyozta, ez volt az első alkalom, hogy magyar úszók részt vettek a nagymedencés junior világbajnokságon, most is csak hat fővel, mert a szakemberek eddig úgy ítélték meg: olyan sok a verseny, hogy ez nem hiányzott nekik. Az úszóelnök szerint azzal, hogy Magyarország 2017-ben rendező lesz, megváltozott a helyzet, s a részvételt az indokolta, hogy a budapesti vb-ig már csak egy junior világbajnokságot rendeznek ennek a korosztálynak, 2015-ben. Kiemelte, hogy a minél eredményesebb 2017-es szereplés érdekében az úszószövetség olyan programot indít, amelynek keretében a 10-12 éves lányok, és a 11-13 esztendős fiúk között országos szinten feltérképezik a tehetségeket, akikkel majd megkülönböztetett figyelemmel, a leghozzáértőbb szakemberek fognak foglalkozni.

"Garantálttá szeretnék tenni, hogy ne csak a nyitó- és a záróünnepélyen játsszák el a magyar himnuszt, hanem a versenyek alatt is megannyiszor" - magyarázta Gyárfás, aki szerint a legjobb befektetés az, ha a sportágfejlesztésre kapott állami pénzt a versenyzőkre, a sportolókra költik. 

Gyárfást megkérdezték arról is, Kiss László Rió után is marad-e szövetségi kapitány. Az elnök emlékeztetett arra, hogy Kiss már nyolc éve távozni akart, akkor ő beszélte rá a folytatásra.

"Az eredményei alapján nagyon sokra tartom őt. Vannak ugyan fiatalok, de Laci tekintélye, szakértelme, tudása alapján predesztinált, és addig csinálhatja, amíg bírja. Nem vagyok jós, hogy megmondjam, az egészségi állapota mit enged meg, de amíg a munka nem megy az egészsége rovására, addig marad. Biztos, hogy nincs szándékom elküldeni, szeretnénk megtartani, ez a sportág érdeke." 

Az úszóelnököt Széles Sándornak, Gyurta Dániel edzőjének hazaküldéséről is faggatták. Gyárfás kijelentette, hogy az ügyet lezárták.

"Széles Sándor csodálatos edző, aki fantasztikus sikereket ért el, és azt akarjuk, hogy a jövőben is példamutatóan szolgálja ezt a sportágat. Szükség van rá"  - fogalmazott, majd megjegyezte, hogy csak áttételesen értesült az ügyről, mert Barcelonában egy másik szállodában lakott. Széles hazaküldéséről pedig nem ő, hanem Szabó Tünde csapatvezető-főtitkár döntött, és mindez a szakember egészségének érdekében történt meg.