no

Nem tengeri szörny, maszkos úszónő

2013.09.05. 09:35

Nem a kimerültség vagy a kibírhatatlan hullámzás legtöbbször az oka, ha egy tengeri hosszútávúszó feladja. A medúzacsípések azok, amelyek pillanatok alatt tönkretehetik hosszú hónapok felkészülését. Diana Nyadnak ötödjére sikerült átúszni a Floridai-szorost, részben annak is köszönhetően, hogy speciális, medúzabiztos maszkot viselt.

A szorosban lévő kockamedúzák csípései nemcsak kellemetlenek, de az óriási fájdalom könnyen halállal végződhet, csípésük ugyanis megbéníthatja a keringési és az idegrendszert is. Nyad ezt elkerülendő az egész arcát és száját befedő szilikonmaszkot készíttetett. A tavalyi kísérleténél az ajkai fedetlenek voltak, de ez éppen elég volt, hogy megcsípje egy medúza. Nyad akkor rövid időre meg is bénult.

A most használt maszkja már a száját is védte, de hogy ne legyen minden tökéletes, a szorossága miatt nehezen tudott levegőt venni. Sok vizet nyelt és hányt is. A maszkot nem viselte végig, csak azon az éjszakán, amikor egy nagyobb medúzarajba úszott bele.

A maszkot Nyad kérésére a művégtagok tervezésével foglalkozó Stefan Knauss fejlesztette ki, a száj körüli részeken módosított többször is, mire megtalálta a végső formát. Nyad végül júniusban próbálta ki élesben, akkor is keresztülúszott egy medúzacsapaton, de csípés nélkül megúszta.

A maszk tökéletes védelmet adott, de esztétikusnak egyáltalán nem nevezhető, többek szerint Nyad Halloween-jelmezként is viselhetné.