Csaló vagy Guinness-rekorder Diana Nyad?

2013.09.10. 08:57

A 64 éves Diana Nyadnak ötödjére sikerült átúsznia a 166 kilométeres Floridai-szorost. Ez korábban még senkinek sem ment cápaketrec nélkül, ezért Guinness-rekordra is felterjesztették. Több mint 53 órát töltött a vízben, de hogy valóban végig úszott-e, azt sokan megkérdőjelezik. Legalább annyi találgatásra ad okot, mint Rakonczay Gábor óceánátevezése.

A hosszútávúszók egy csoportja szerint Nyad gyanúsan gyorsan úszott, nem tartják elképzelhetetlennek, hogy az úszónő a kísérő csónakba kapaszkodott, sőt, fel is szállt rá. Andrew Malinak Nyad honlapján figyelte a úszónő helyzetét megadó GPS-koordinátákat, ezekből szűrte le azt, hogy 27 óra után megduplázódott a sebessége, és közel 5 km/h-val haladt. A Key West-i célhoz közelítve azonban visszalassult.

A Nyadot kísérő navigátor visszautasítja a vádakat, az úszónő nem csalt, egyszerűen a Golf-áramlat miatt nőtt meg a sebessége közel a duplájára. Ennek lehetséges voltát független oceanográfusok is megerősítették, Havanna és Key West között S alakban törik meg az áramlás, és ha jó szögben kapja el valaki, nagyon sokat tud segíteni.

Malinakék azt is furcsállják, hogy volt egy olyan hétórás időszak, amikor az adatok arra engedtek következtetni, hogy nem állt meg sem enni, sem inni. Pedig a hosszútávúszás egyik kulcsa a rendszeres frissítés.

A másik vádpont ellene az, hogy nem tartotta be a hosszútávúszásban bevett szabályokat, a különleges ruházata és maszkja olyan előnyöket biztosított, amelyek nem férnek össze a sportág etikájával. Nyadék erre azt válaszolták, soha nem vállalták azt, hogy azokat a szabályokat követik, amelyeket a La Manche átúszására találtak ki. Aszerint például nem lehet megkapaszkodni a kísérő hajóban, és olyan ruházatot sem viselhetnek az úszók, amelyek könnyíthetik vagy gyorsabbá tehetik a mozgást. Ilyen például a neoprénruha vagy békatalp.

Nyad azt mondja, csak akkor öltözött be a teljes testét fedő ruhába, húzott cipőt, kesztyűt és maszkot is, amikor medúzáktól hemzsegő tengerrészhez értek. Később, egy zátonyhoz érve, megszabadult ezektől.

Malinakék gyanúját az is erősíti, hogy a 2012-es kísérleténél a rossz időjárás miatt Nyad órákat töltött el hajóján, és onnan visszaugorva próbálta meg befejezni a távot. Ezt azonban stábja csak megkésve hozta nyilvánosságra.