Megkapta Fair Play-díját Gyurta Dániel

2013.09.19. 00:22

Gyurta Dániel sportszerű cselekedetért diplomát vehetett át szerdán a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) párizsi ünnepségén, melyen összesen 16 sportember, illetve szervezet részesült elismerésben.

A múlt évi ötkarikás játékokon 200 méter mellen első, vb- és Eb-győztes magyar úszó az olimpiai sikere után jelentette be, hogy a londoni arany másolatának átadásával is tisztelegni kíván a tragikus hirtelenséggel tavaly április végén, 26 éves korában elhunyt riválisa, a norvég Alexander Dale Oen emléke előtt. Az ígéretet tett követte, az időközben megszületett ereklyével idén januárban Norvégiába utazott, ahol egy gála keretében találkozott Dale Oen szüleivel és öccsével, Robinnal.

Az, hogy Gyurta a tettéért nemzetközi fair play díjat kap, már januárban eldőlt, amint arról akkor Kamuti Jenő, a CIFP elnöke tájékoztatta az MTI-t. A kiváló úszó itthon a magyar fair play bizottság trófeáját vehette át áprilisban.

"Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, ebben az épületben, ahol olyan sokat tesznek egy jobb világért" - mondta a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közleménye szerint a díj átvétele után angol nyelven Gyurta Dániel, hozzátette, amikor a felajánlását tette Alexander Dale Oen családjának, akkor eszébe sem jutott, hogy ezért külön elismerést kaphat. "Ez a díj sokat jelent, de nem elsősorban miattam fontos: ez is egy üzenetet hordoz, hogy igenis lehet és kell úgy sportolni, hogy a vetélytársak nem egymás megsemmisítésére törekednek, hanem nemes versengés során döntik el, ki a jobb. Őszintén remélem, a sport, a sportolók példát mutatnak, és így magunk is hozzájárulhatunk egy jobb világ megteremtéséhez. Nagyon köszönöm ezt a kitüntetést, hadd mondjam így: Alex nevében is."

Az UNESCO-palotában rendezett párizsi gálán életműdíjjal ismerték el a kétszeres olimpiai bajnok Lord Sebastian Coe, a londoni olimpia szervezőbizottsága elnökének tevékenységét.

A Nemzetközi Fair Play Bizottságot 1963-ban hozták létre - többek között az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete - közreműködésével, így szerdán a fennállás 50. évfordulóját is ünnepelték. A párizsi székhelyű testületet 2000 óta irányítja Kamuti Jenő.

A fair play díjakat minden évben három kategóriában osztják ki. Elismerés jár sportszerű cselekedetért, a fair play szellemiségének terjesztéséért, illetve a fair play jegyében vezetett sportkarrierért, életvitelért. Az idén először a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének díját is átadták az ifjúsági korosztály arra érdemes képviselőjének.

A MÚSZ közleménye szerint az eseményen jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, NOB-tag, illetve Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete, az UNESCO-közgyűlés elnöke is.

A díjazottak:
fair play cselekedet:

Pierre de Coubertin nemzetközi fair play trófea:
Jochen Wollmert - német paraasztaliteniszező
a Fenerbahce U15-ös labdarúgócsapata
diploma:
Tomas Barroso - portugál kosárlabdázó
Fabio De Giacco - olasz labdarúgó
Gyurta Dániel - magyar úszó
Radoslaw Stanczuk - lengyel kerekesszékes vívó

a fair play népszerűsítése:

Willi Daume nemzetközi fair play trófea:
Carlos Goncalves - portugál kosárlabdázó, kosárlabdaedző
diploma:
Kahraman Bapcum - labdarúgó, sportújságíró
Classroom Champions - amerikai, kanadai szervezet
Pavel Dacjuk - orosz jégkorongozó
A.S.B.L. Maison Blanche - luxemburgi nonprofit szervezet
Holland Olimpiai Bizottság és Holland Sportkonföderáció, valamint Holland Labdarúgó, illetve Gyeplabda Szövetség közösen

sportkarrier és élet a fair play jegyében:

Jean Borotra nemzetközi fair play trófea:
Lord Sebastian Coe - brit atléta, sportvezető
diploma:
Pietro Cappellari - olasz atléta, atlétaedző
Zbigniew Pietrzykowski - lengyel ökölvívó, bokszedző

a NOB elnökének díja ifjúsági kategóriában:

Hrisztiana Pavlu - ciprusi kajakos