Elvonóra megy a gyógyszerfüggő olimpiai bajnok úszó

2014.02.26. 17:27

Az Egyesült Államokba ment elvonóra és rehabilitációra az ausztrálok úszó olimpiai bajnoka, Grant Hackett, hogy gyógyszerfüggőségét kezeltesse.

Hackett a kétszeres olimpiai bajnok gyorsúszó 2008-ban, Peking után vonult vissza, de időről-időre előkerül valami balhéval. 2011-ben az egyik hotelben komplett lakosztályt zúzott szét, dühöngése után széttört ajtók, ököllel szétvert gipszfal, törött üvegpalackok maradtak.

Hackettre aztán múlt héten is felfigyelt az ausztrál média, az egykori gyorsúszó meglehetősen zavartan viselkedett egy melbourne-i hotelben. Hajnalban félmeztelenül, bepánikolva jelent meg a szálloda halljában, és négyéves fiát kereste, akit végül a huszadik emeleten találtak meg. Bizonyíték nincs rá, de erős a gyanú, hogy Hackett furcsa viselkedése gyógyszerfüggésére vezethető vissza.

A sportoló családja régóta tudott Hackett problémájáról, de ő nem ismerte be, hogy függő lenne az egyik altatószertől. Hackett most a hatásukra bevállalta, hogy Amerikába utazik, és részt vesz egy elvonó programban, bár a médiának csak arról beszélt, hogy feltöltődni és pihenni érkezett az Egyesült Államokba.

A Hackett által szedett altató nem ismeretlen a sportolók előtt, a nagyobb versenyek előtt sokan beveszik, hogy nyugodt legyen a pihenésük. Érdekes, de a londoni olimpia előtt éppen az Ausztrál Olimpiai Szövetség tiltotta meg sportolóinak, hogy használják a Stilnox nevű szert, de hiába. A világbajnok Magnussen később beismerte, hogy idősebb csapattársai javaslatára kezdte el szedni a csak vényre kapható gyógyszert.

Az ausztrál topúszók közül nem Hackett az egyedüli, aki az élsport után mentális problémákkal küzd. Három héttel ezelőtt Ian Thorpe-ról derült ki, hogy antidepresszánsokon és fájdalomcsillapítókon él.