Két éve elsikálták doppingügyét, most eltiltották az olimpiai bajnokot

2015.06.18. 11:12

Pozitív lett a doppingtesztje, így nem indulhat az augusztusi, kazanyi világbajnokságon Kylie Palmer, az ausztrálok olimpiai bajnok úszója, írja az MTI.

A 2013-as barcelonai vb-n levett mintájáról derült most ki, hogy pozitív. Az ausztrálokat idén áprilisban értesítették erről.

Az ügy meglehetősen érdekes, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) két évvel ezelőtt azért nem tiltotta el, mert csak nagyon kis mennyiségű doppingszert találtak Palmert mintájában. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azonban nem hagyta lezárni az ügyet a Sydney Morning Herald szerint, és a FINA-ra nyomást helyezve újravizsgáltatta a mintát.

De ha pozitívnak találták a mintát, akkor nekik is értesíteni kellett volna az úszót és a szövetséget erről. Egy ausztrál doppingszakértő szerint ezzel Palmert is nehéz helyzetbe hozták, hiszen ha eljárást indítanak ellene, nem lesz könnyű visszaemlékezni neki, mi történt vele két évvel korábban.

A 25 éves versenyzőt, aki 2008-ban, Pekingben a 4x200-as női gyorsváltó tagjaként olimpiai arany-, majd négy évvel később, Londonban ezüstérmes lett, kizárták a csapatból - tudatta csütörtökön a helyi olimpiai bizottság.

Palmer tagadja, hogy tiltott szerrel élt volna. Ha Palmert vétkesnek találják, kétéves eltiltásra számíthat, és nem indulhat a jövő évi riói olimpián sem.