Káosz és órás sorban állás az öbölátúszás előtt

2015.07.19. 11:20

„Aki rendszeresen részt vett az Öbölátúszáson, nyilván látta a trendeket: egyre kaotikusabb lett a szervezés, a rendezvény nem tudott megújulni” – ezzel a mondattal indította kampányát még márciusban az I love Balaton az idei öbölátúszásra, de a helyszínen tartózkodó kollégáink szerint a szervezést nekik sem sikerült zökkenőmentesen megoldani, ugyanis

több órát kell várakozni a tűző napon, még azoknak is, akik előzetesen regisztráltak és fizettek.

Egy kollégánk már fél 11 előtt legalább háromnegyed órája állt sorban, és becslése szerint még legalább ennyi várakozás várt rá. Másik munkatársunk, aki akkor nagyjából egy órája állt a tűző napon a fiával, annyit tett hozzá, hogy egyetlen sor vár mindenkire, legyen az gyerek, vagy mozgáskorlátozott.

A fennakadást részben az idén bevezetett kötelező orvosi vizsgálat is okozza, csakhogy emiatt lehet, hogy lesz, aki lekési a rajtot. A vizsgálat, ameddig kollégánk egy és háromnegyed óra alatt jutott el, egyébként egy vérnyomás-mérésből és egy önbevallós kérdőívből állt, de ezzel még nem ért véget a várakozás, hiszen ez után még chipért is külön kell sorban állni, igaz, már csak egy rövid időre.

A rajtot és a regisztrációt ugyanis előrébb hozták a héten, de a megfelelő tájékoztatás erről is elmaradt. A szervezők csak arról küldtek SMS-t a regisztrált indulóknak, hogy az öbölátúszást megtartják, de azt csak a honlapjukon írták, hogy a délutánra várható zivatartok miatt a nevezést az eredetileg meghirdetett 9-12.30 helyett 8-12 óra közé hozták előre, a 3,5 km-es táv rajtját pedig 10.30-13.30-ra módosították az eredeti 11.30-14.00-ról.

Emiatt Balatonfüreden már 11 előtt sürgették az embereket a hangosbeszélőn, hogy aki kész a regisztrációval, az menjen a Tihanyra induló buszokhoz, 11 előttig ugyanis csak 150 embert szállítottak még át.

Az esemény Facebook-oldalán is elkezdtek megjelenni a képek a sorban várakozó emberekről, itt azt írják, hogy a sor 45 perc alatt nagyjából 25 métert haladt, és van, aki még 100 méterre sincs a regisztrációtól, ezért egyre többen adják fel a várakozást, és mennek haza az öbölátúszás helyett.

A szervezők később közleményben kértek elnézést az indulóktól és az érdeklődőktől a regisztrációnál és az orvosi vizsgálatnál kialakult sorok miatt. Mint írják, tavalyhoz képest egyről hatra növelték az orvosok számát, de megsokszorozták a regisztrációnál dolgozók számát is, amivel felkészültek a 2014-es érdeklődés duplájára, csakhogy végül négyszer annyian szerették volna átúszni a Balatont, mint egy évvel korábban. 

A szervezők mindennél fontosabbnak tartják a biztonságot, ezért is vezették be az orvosi ellenőrzést, ennek felgyorsításán később igyekeznek dolgozni, illetve a jövőben próbálnak felkészülni a nem várt érdeklődésre is.