Hosszú Katinkáé az összetett úszóvilágkupa, százezer dollárt nyert

2015.11.07. 18:41

Hosszú Katinka negyedszer is megnyerte az úszóvilágkupa összetett versenyét és az ezért járó százezer dollárt, Jakabos Zsuzsanna pedig harmadik lett a nyolcállomásos sorozat végén. Ezzel 30 ezer dollárt is nyert.

A dubaji verseny második napján Hosszú Katinka három ezüstéremmel kezdett. Száz gyorson két századmásodperccel kapott ki a Melanie Wrighttól, de 53.79-es ideje így is értékes, csak 15 századra maradt el országos csúcsától. Száz háton Emily Seebohmhoz úszott közel 59.15-ös idejével. Négyszáz gyorson is keményen küzdött, az előző állomáshoz, Dohához képest 11 másodpercet javult, csak Lauren Boyle előzte meg, áll az Magyar Úszó Szövetség összefoglalójában.

Ezután jött a négyszáz vegyes, ésahogy minden korábbi világkupán, most is megnyerte. A széria nyolc versenyéből nyolcat behúzott, az utolsót a legjobb idővel (4:33.88).

Mindez azt jelenti, hogy nagy fölénnyel lett első az összetett versenyben, így az esemény zárásaként ő vehette át a 100 ezer dolláros fődíjat hirdető óriáscsekket – a férfiaknál a dél-afrikaiak kiváló mellúszója, Cameron van der Burgh győzött, aki 50-en és 100-on százszázalékos sikerszériát produkált.

A nők összetettjében megőrizte harmadik helyét Jakabos Zsuzsanna: 200 pillangóban dén negyedszer is megnyerte a számot (2:07.77). Ő is egyre jobban gyorsul: még a világbajnokság után volt képes 2:07-es időkre, azóta még az aranyérmeket is 2:08-as időkkel szerezte meg, most azonban szinte hajszálra annyit úszott (egy századdal jobbat), mint még augusztusban, Chartres-ban. A 400 vegyes 5. helyével (4:41.76) együtt vehette át az összetett bronzérmesének járó 30 ezer dollárt.

Jakabos éremszámok tekintetében második lett Hosszú mögött (23 érem). Az összetett győztes 58-szor állhatott dobogóra a nyolc állomáson, ebből harmincszor volt első.

A férfiak ma kissé visszafogottan szerepeltek, miután egyikük sem a fő számában állt rajtkőre. Biczó Bence 100 pillangón lett délelőtt 16. (55.03), Gyurta Dániel a 100 mell döntőjében ötödikként zárt (1:00.72), Kis Gergő pedig a 200 gyors után 15:20.18 percet úszott az 1500 gyors délelőtti időfutamaiban, ami az összesítésben végül a 6. helyre volt elég.

Verrasztó Dávid pénteken Facebook-bejegyzéssel búcsúzott az összetettben mostanáig őrzött harmadik helyétől („Ma este még utoljára a harmadik helyen – Cameron van der Burgh és Chad Le Clos mögött –, kicsit szomorú vagyok, de összességében nagy megtiszteltetés volt két ilyen csodálatos úszó társaságában szerepelni”) – miután az ausztrál Mitch Larkin bombaformában érkezett az utolsó etapra, és elszáguldott mellette. A kazanyi világbajnok mindhárom helyszínen megnyerte a hátúszó számokat (50-en lett csupán második), ráadásul folyamatosan a világrekord közelében járva rendszeresen begyűjtötte a legjobb időeredményért járó bónuszt is (24 pont állomásonként, kétszerese annak, amit egy szám megnyerése jelent), így az utolsó állomáson megelőzte Verrasztót, aki 200 vegyesen vissza is lépett a döntőtől. Verrasztó közel 25 ezer dollárt nyert, éremszámban is a harmadik lett Van der Burgh és Le Clos mögött – 14 éremmel, amiből 8 arany – és egyike annak a négy versenyzőnek, aki egy adott számban százszázalékos győzelmi szériát ért el az idei szezonban.

Az országok összevetésében a magyaroké a második legtöbb arany (44) az ausztrálok (47) mögött, az érmek listáján negyedikek vagyunk, 98 dobogós helyezéssel.