Gyárfás: Nehéz lett volna indulatok nélkül megállni az elhangzottakat

2016.01.06. 20:06 Módosítva: 2016.01.06. 20:21

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint a 2017-es világbajnokságot népszerűsítő promóciós film miatt alakult ki konfliktus a MÚSZ és Hosszú Katinka között.

Az MTI-nek elmondta, miért nem volt ott a szerdai sajtótájékoztatón, ahol az úszó széttépte azt a szerződéstervezetet, melyet a MÚSZ küldött neki. Ez 12 millió forintos támogatásról szólt, cserébe pedig a vb népszerűsítését kérte Hosszútól. 

"Úgy éreztem, szerencsésebb, ha én távol maradok, mert biztos nehéz lett volna indulatok nélkül megállni az elhangzottakat. Ahogy hallottam, úgy kezdődött, hogy Katinka széttépte azt a szerződést, amit mi jó szándékkal elküldtünk neki. Ez látványos lehetett és biztos nagy hatású, ám amit én nagyon sajnálok. Bánt a dolog és keserűvé tesz" -

nyilatkozta Gyárfás Tamás.

"A konfliktus abból adódott, és ezért vállalom a felelősséget, hogy nehezményeztem annak idején, hogy a kazanyi vb előtt nem vett részt a magyarországi világbajnokságot népszerűsítő harminc másodperces promóciós filmben. Ebben két másodpercre fel szerettük volna őt villantani, amiért ő ellentételezést kért" -

mondta. Ezt eddig nem mondta el, de szerinte Hosszú most kiprovokálta, ugyanakkor az általa kért pontos összeget nem árulta el. Gyárfás Tamás szerint a szövetség soha ennyit nem költött edzőtáborokba, fiatalokra, versenyzőkre, mint manapság, és elmondta, erős a kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatása, hatalmas a szponzori háttér. 

"Le kell szögeznem, egy ember sem kérdezett rá, hogy hol van Katinka, amikor a harminc másodperces filmet levetítettük. Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó szó nélkül, barátságból, Gyurta Dani olimpiai bajnokunk is önzetlenül vállalt benne szerepet" - mondta az elnök.

Elmondta, Hosszú kéréseit, így az uszodai saját öltözőre vagy az állandó masszőrre vonatkozót, teljesítették, emellett megrendelték az úszótechnikát elemző kamerarendszert is.

"Nagyon sajnálom, hogy ez így alakult. Katinka csodálatos a vízben, és minden gyerek őt akarja követni, de nagyon rossz az az üzenet, hogy el akar különülni attól a közösségtől, amelyhez hitünk szerint tartoznia kell, amelyhez tartozik.  Azt mondja, egyéni utat akar járni, de hát eddig is azt járta, azt csinált, amit akart. Miért nem demonstrálja inkább, hogy ide tartozik? Miért nem büszke velünk együtt Cseh Lacira, a rövidpályás Európa-bajnokság tizenegy aranyára, amiből a többiek is kivették a részüket, a világbajnoki helytállásra, a jövő bajnokai programra? Számomra mindez érthetetlen." 

Gyárfás az az Indexnek korábban nyilatkozott, és elmondta, hogy beszélt már Kiss László szövetségi kapitánnyal, aki megalázottnak érezte magát, amikor nem akart vele szóba állni a versenyző. Nem ez az első alkalom, hiszen az uszodában is megpróbálta elérni, de Shane Tusup azt mondta, ne zavarják, mert dolgoznak.