Kilencven úszóedző állt ki a lemondott Kiss László mellett

2016.01.08. 14:20

Péntekig kilencven úszóedző írta alá azt a nyilatkozatot, melyben kiállnak Kiss László csütörtökön lemondott szövetségi kapitány mellett, és nyilvános bocsánatkérést várnak Shane Tusuptól, Hosszú Katinka edzőjétől, egyben férjétől.

„E nyilatkozatot aláíró magyar úszóedzők nevében a leghatározottabban visszautasítjuk azt a szégyenteljes eljárást, amellyel Hosszú Katinka, de elsősorban férje, Shane Tusup kezelte Kiss László szövetségi kapitány párbeszédre irányuló gesztusát a 2016. január 6-án tartott sajtótájékoztatót követően” – áll a nyilatkozatban.

Az edzők elismerik ugyan Hosszú és edzőjeként az elmúlt években elért eredményeit, mellyel nagyban segítették a sportágat, de kiemelték, hogy ezek messze elmaradnak a Kiss László által elért sikerektől. Arra is kitérnek, hogy Kiss bárkivel hajlandó volt megosztani tudását, nem egyszer Hosszúval is így tett, írja az MTI.

A levélben felszólították Shane Tusupot, hogy a jövőben adja meg a kellő tiszteletet Kiss Lászlónak, a sajtótájékoztatón történtek kapcsán pedig nyilvánosan kérjen bocsánatot.

A nyilatkozatban a szakemberek elismerik, hogy a magyarországi lehetőségek még mindig nem vethetőek össze az amerikai, ausztrál, orosz vagy francia viszonyokkal, azt ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az elmúlt évek minden eddiginél nagyobb pénzügyi támogatása és létesítményfejlesztései révén nagyságrendekkel jobb feltételek között készülhetnek, mint akárcsak négy-öt évvel ezelőtt. 

A világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka előbb karácsony előtt, majd január elején tartott nagy vihart kavaró sajtótájékoztatót. Utóbbira szerdán az úszókapitány Kiss László is elment, de hiába próbált beszélni Hosszúval, az nem várta meg. Kiss csütörtökön lemondott posztjáról.

A Magyar Edzők Társasága is szót emelt. "Ha ez a magatartás más sportágakban, más versenyzőknél is gyakorlattá válna, az megítélésünk szerint végzetesen veszélyeztetné a felelősen dolgozó edzők, szövetségi kapitányok szakmai tekintélyét és ezen keresztül az olimpiai felkészülést is" - írták.