Hosszú Katinka nélkül rendezik a FINA budapesti úszógáláját

2016.01.15. 20:13 Módosítva: 2016.01.15. 20:14

Január 30-án Budapesten rendezik meg a Nemzetközi Úszó Szövetség, a FINA hagyományos díjátadó gáláját. Az eseményt novemberben nyerte el Magyarország, akkor a magyar sportdiplomácia egyik újabb sikereként harangozták be.

A hazai úszótársadalomban azóta azonban feszültté vált a légkör, a szövetségi elnök Gyárfás Tamás és napjaink legnagyobb magyar úszó klasszisa, Hosszú Katinka konfliktusa miatt.

Hogy ezzel összefüggésben van-e, vagy ettől független, de tény: Hosszú várhatóan nem vesz részt a két hét múlva esedékes gálán. A luxemburgi Euro Meet úszófesztivál honlapján lévő sajtóközlemény szerint (pdf) ugyanis Hosszú, akit a vegyesúszás királynőjeként aposztrofálnak, mások mellett Jakabos Zsuzsával együtt benevezett a január 29-31-e közötti nemzetközi úszóversenyre.

Az idei a 18. EuroMeet, a tavalyi versenyen a magyar úszók számos aranyat nyertek. Cseh László például 50 méter pillangón, Takács Krisztián 50 méter gyorson, Balogh Gábor 100 méter háton, Jakabos Zsuzsa 400 méter vegyesúszásban szerzett aranyérmet.

Hogy idén hány magyar induló lesz a luxemburgi versenyen, azt nem tudni. Az biztos, hogy az ezzel egyidejűleg rendezett budapesti gálán úszásban, műugrásban, óriástoronyugrásban, szinkronúszásban, nyílt vízi úszásban és vízilabdában osztják ki a legjobb sportolóknak járó elismerést. Amik közül Hosszú egyet már bezsebelt: 2014-ben ő lett az év női úszója.