Abszurd, hogy a MOB-nak kelljen közvetítenie

2016.02.11. 17:14

A csütörtöki a levelezés napja volt Hosszú Katinka ügyében.

Kiss László úszókapitány azt mondta az MTI-nek: ötvenéves edzői pályafutása alatt olyannal még nem találkozott, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) átnyúljon a szövetség feje fölött, mivel úgymond a nyugalom érdekében maga kíván szakmai kérdésekben egyeztetni egy élversenyzővel.

A MOB ezek után hivatalos honlapján nyilvánosságra hozta azt a levelet, amit a szakember Borkai Zsolt elnöknek küldött.

Illetve azt is tudatta, hogy Szabó Bence főtitkár is levelet írt a kapitánynak, aminek a főbb mondanivalói:

  • Borkai Zsolt soha nem mondta azt, hogy közvetítő szerepet vállalna
  • Abszurd, hogy a szövetség és Katinka között a MOB-nak közvetíteni kell, hosszú távon pedig nem vezethet eredményre
  • az Európa-bajnokságon kívül Hosszú önállóan végzi a versenynevezéseket
  • Az Eb-n a váltó rendelkezésére áll a világbajnok úszónő
  • az olimpiai tesztversenyen nem indul Rióban, áprilisban

A MOB honlapján olvasható az is, hogy valami nagy gond lehet a szövetségben, amiről a MOB sem tud, ha a sportág elsőszámú olimpiai reménysége nem kommunikál a szövetség vezetőivel. Ideje lenne levonni a megfelelő következtetéseket vezetői szinten és megtalálni a párbeszédhez, a konstruktív együttműködéshez vezető utat a szövetség és a sportoló között. Minden érintettnek érezni kell a felelősségét és egy pillanatig sem szabad elfelejteni, hogy a cél közös: a lehető legsikeresebb szereplés a nyári olimpián. 

A hazai szövetség így reagált a MOB levelére.

"A Magyar Úszó Szövetség változatlan célkitűzése, hogy a sportág a lehető legnagyobb létszámmal képviseltethesse magát a riói játékokon, ezzel is segítve a MOB célkitűzéseinek elérését. A MÚSZ a korábbiakhoz hasonlóan változatlanul számít a MOB rendkívül értékes, pótolhatatlan együttműködésére. Tiszteletben tartva a MOB nemes céljait mindent megtesz annak érdekében, hogy szándékait a MOB elnökével, elnökségével összehangolja, döntéseit pedig e célok szellemében hozza meg. A MÚSZ elnökségének meggyőződése, hogy csak a MOB-bal azonos szakmai, sportpolitikai elvek tiszteletben tartásával érhet el sikereket. A MÚSZ kezdeményezi, hogy ennek elősegítése érdekében a MOB elnöke és főtitkára mielőbb fogadja a sportág vezetését, szövetségi kapitányát. Megítélésünk szerint a sport szelleméhez méltó mielőbbi egyeztetés a biztosítéka a további, közös örömöt garantáló sikereknek."