1961-ben a nemzetközi sajtó is írt Kiss Lászlóék nemi erőszakáról

2016.04.06. 15:25

A csoportos nemi erőszakot elkövető Kiss László és úszótársainak 1961-es börtönbüntetésének híre annak idején a nemzetközi sajtóban is megjelent. A Times Daily egyik korabeli lapszáma az AP hírügynökségre hivatkozva hozta le a hírt 1961. október 13-án.

Magyar úszókat nemi erőszak miatt ítéltek el címmel közölték a hírügynökségi jelentést az elsőfokú ítélethirdetés után. 1962-ben ítélték el őket másodfokon. Az akkor 21 éves Kiss és másik két társa a Ferencváros úszói voltak, és csoportos nemi erőszak miatt valamennyiüket elítélték.

A hírügynökség a Magyar Nemzetre hivatkozva írta meg, hogy a kommunista Magyarország három válogatott úszóját, Kiss Lászlót és két másik társát börtönre ítélték, közülük ketten kiváló pillangóúszók voltak. A hír megjelent a Daily Record aznapi számában is, és több más lapban is.  

Az AP most is követte az ügyet, szerda délutáni hírükben hozták le, hogy az úszószövetség megerősítette Kiss Lászlót.

Mindeközben Kissék baráti köre ellentámadásba ment át, és védelmébe vette az elítélt kapitányt. Az MLSZ korábbi sajtófőnöke, Serényi Péter újságíró is Kiss László barátja, a Facebookon megírta a letartóztatás körülményeit.

Serényi szerint „aki a '60-as évek elején újságot olvasott, néhány millió ember, az tudott róla. A nyilvánosság előtt zajlott az egész ügy. A három úszót a margitszigeti Sportuszodából vitték el egy San Remó-i válogatott verseny előtt.”

Kérdésünkre tovább részletezte: „Edzőtáborban volt a válogatott a Tárogató úton (talán SZOT-iskola volt ott, nem biztos...), busszal jártak a Szigetre edzésre, az egyik után indultak volna vissza, amikor megjelent a rendőrség (nyomozók) és elvitték őket. San Remóba készültek mindhárman egy olasz–magyar páros versenyre.”

A nagyfai börtönről hozzátette, inkább volt munkatábor, mintsem börtön, és megerősítette, hogy pár hónap után már szabadok voltak, ezért indulhatott Kiss az 1963-as országos bajnokságon.

Kiss-sel tudjuk, mi történt, a másik elkövető (L. L.) sportújságíró lett. A harmadik (V. L.) az egyik legmenőbb, legnagyobb honi szövetkezet maximálisan megbecsült dolgozójaként ment nyugdíjba.

Serényi úgy tudja, hogy hivatalosan rehabilitálták őket, mi több: közölték velük, hogy ügyük valamennyi iratát megsemmisítették. Ez nyilvánvalóan nem igaz, hiszen a Privatkopó.hu akkori dokumentumok alapján írta meg a történetet.

Kiss mellett a hazai szövetség elnöksége és az edzőbizottság is kiállt.