Havi egymillió mellett életjáradékát is bukhatja Kiss

2016.04.08. 10:08

Az úszók csütörtökön lemondott szövetségi kapitánya, Kiss László tagja, sőt egyik emblematikus arca volt a Kiemelt Edzői Programnak (KEP), amely a londoni olimpia után jött létre, hogy a magyar szakembereket itthon tartsa, ne menjenek el külföldre.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a program 2013-as bejelentésekor Kiss mellett Mocsai Lajost és Csipes Ferencet is meghívta. Mocsai azóta már nem kapitány, Csipesnek pedig nem jutott ki tanítványa a tavalyi vb-re, miután Kozák Danuta, Szabó Gabriella is elhagyta az olimpiai bajnok négyesből.

Kiss egymilliót kaphatott, ez a plafon.

Az olimpiai érmes versenyzők edzői életjáradékot kapnak, a tanítvány járadékának a felét. A szabályzat azonban úgy fogalmaz, hogy érdemtelenné válik az, aki büntetett előéletű.

A 75 éves Kisst még 21 évesen, 1962-ben ítélték el csoportos nemi erőszak miatt, ítéletét kedden hozták nyilvánosságra. A kiszabott három év helyett 20 hónap után amnesztiával szabadult. 1965-ben már edzősködött. Később tanítványai közül Egerszegi Krisztina öt olimpiai aranyat nyert, Kovács Ágnes egyet.

A hazai szövetség edzőbizottsága és „vezetősége” kiállt mellette, pénteken pedig a Halhatatlanok Klubjának elnöke is hasonlóképpen nyilatkozott.

„A sport egyik legnagyobb értéke az az összetartás, amely érvényt kap azokban az esetekben is, amikor egy-egy sportember komoly bajba kerül. Az együvé tartozás, az egység nem csak akkor kaphat érvényt, amikor a sikerek megszületnek, hanem a legnehezebb pillanatokban is” - írta közleményében Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó a klub nevében.