Hosszú, Jakabos és Bernek érmesek az Eb-n

2016.05.16. 19:15 Módosítva: 2016.05.16. 21:27

Hosszú Katinka két testhosszal nyerte a 400 vegyest a londoni úszó-Európa-bajnokságon. Harmadik helyen Jakabos Zsuzsa ért be. Hosszú 4:30.90-nel ért célba, mögötte a brit Hannah Miley, Jakabos ideje: 4:38.39.

Az MTI szerint Hosszú kilencedik egyéni nagymedencés Európa-bajnoki címét szerezte, ezzel beérte a magyar örökrangsorban a nőknél élen álló Egerszegi Krisztinát.

Jakabos a bronzérem után azt mondta, hogy hosszú idő után az első érem, amit egyéniben szerez nagy versenyen, ezért nagyon örül.

Az első érmet Bernek Péter hozta a magyaroknak délután, 400 gyorson a 3. helyen nyúlt be. A táv felénél még a 6. helyen fordult. Az első helyet az első ötventől vezetve az olasz Gabriele Detti nyerte 3:44.01-gyel, mögötte a norvég Henrik Chritiansen nyúlt be. Bernek ideje 3:46.81, ami az egyéni legjobbjától (3:46.29) nem sokkal marad el.

„Gyakorlatilag el sem fáradtam, annyira sem, mint reggel. Ez most nem állt össze, de inkább most, mint az olimpián. Ez olyan pont semmilyen volt. Kielemezzük, mi volt a hiba, az volt az érzésem, hogy még maradt bennem, van még mit csiszolni rajta, mert 3:45-re számítottam. Most 250-nél indultam meg, ki kellett ezt is próbálni, mint sok minden mást is, hogy Rióban a legjobb legyen." - idézte a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala a magyar versenyzőt.

Bernek ezzel a magyar úszók első érmét szerezte a brit fővárosban. 

A Holoda Péter, Takács Krisztián, Bohus Richárd és Kozma Dominik alkotta magyar 4x100-as férfi váltó az 5. helyen ért célba. A franciák nyertek, majd olasz, belga és görög váltó a sorrend. 

Keddi döntősök

A hétfő esti programban Hosszú Katinka, Burián Kata, Cseh László és Balog Gábor is bejutott a Londonban zajló vizes Európa-bajnokság keddi döntőibe, írja az MTI.

Férfi 100 méter háton elődöntős futamában Balog Gábor 54.20 másodperces idejével negyedik, összesítésben a hetedik helyen jutott a keddi döntőbe. Ugyanitt Földházi Dávid egyéni csúcsát közel három tizeddel megjavította (55.35 mp), de nyolcadikként ment tovább, összetettben a 16.-ként zárt.

Női 200 méter háton Hosszú Katinka 2:09.98 perces idejével a harmadik helyről várja a döntőt. A megelőző futamban Burián Kata 2:10.83 perces idejével összesítésben a negyedik helyen került a döntőbe.

Férfi 50 méter pillangón Cseh László 23.57 másodperccel harmadik lett, összesítésben pedig a negyedik legjobb idővel került a döntőbe.

„Már jobb volt, mint délelőtt, de még nem érzem a vizet. Ez azt jelenti, nem érzem azt, hogy igazándiból haladnék. Mindegy, ezen még dolgozunk, holnapra jobb lesz" - nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetség Facebook oldalának a 12-szeres Európa-bajnok klasszis, amit az MTI idéz. Férfi 100 méter mellen Financsek Gábor 1:01.46 perces teljesítménnyel futamában a hetedik lett, összesítésben pedig a 13. helyen végzett.

A délelőtti előfutamokról itt írtunk bővebben.