Gyárfást az újságírók ízekre szedték, miután Hosszú Katinka lemondásra szólította fel

2016.11.16. 09:37 Módosítva: 2016.11.16. 14:04

Nem csitulnak az indulatok abban a közleményháborúban, amely kedden robbant ki Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség között.

Szerdán Gyárfás Tamás sajtótájékoztatót tartott, amit élőben közvetítettünk. (Jobb klikk: unmute):

Gyárfás elmondta, még akkor sem mond le, ha erre Hosszú Katinka kéri, mivel felelősséget érez a sikeres vb-rendezés miatt. Ahogy fogalmazott, ő rángatta bele az országot ebbe a milliárdos bizniszbe, nem farolhat ki belőle csak úgy. Amúgy a Nemzetközi Úszó Szövetség és a kormány csütörtökön írja alá a budapesti vizes vb-vel kapcsolatos végső szerződést.

A szövetség elnöke hosszasan taglalta, hogy ő és a szövetségi szinte valamennyi embere nyitott a kommunikációra, de semmiféle visszajelzés nem érkezik a másik oldalról. Bár Gyárfás szerint Hosszú mindent megkap, amire szüksége lehetne, ennek ellenére nem érkezik visszajelzés. Azt mondta, most már ha adni akarnak neki valamit, előre megkérdezik tőle, hogy elfogadja-e.

Újságírói kérdésre elmondta, milyen együttműködés lehetséges az úszó és a szövetség között. Teljesen váratlanul érte őket Hosszú közleménye. Hosszan taglalta, hogyan segítették az úszót korábban, milyen szponzorokat intézett neki személyesen, és úgy érzi, csúsztatás, hogy ő arra kérte a sportolót korábban, hogy hagyja abba az úszást. 

Majd a következő kérdésre válaszolva Shane Tusuppal kapcsolatos viszonyáról nyilatkozva megjegyezte, hiába kereste vele a kapcsolatot, az edző-férj egy idő után már a köszönését sem fogadta el. 

Térdeljek le? Ha kell, letérdelek, jó fotó lesz.

Hozzátette még, szívesen kérnének Hosszútól szakmai tanácsokat, ha lehetne vele kommunikálni. A TF-re sem ment el, pedig fel akarták kérni előadónak. A Tüskecsarnok kihasználtsága limitált, így Hosszú saját klubjával egyelőre nem kap helyet, de egyedi módon lehetősége lesz használni. Tusuppal nincs konfliktus, mert semmiféle reakció nem jött tőle, csak a szerződés széttépése.

Szóba került Hosszú Katinka országos bajnokságon történő kizárás is. Erre azt mondta Gyárfás, hogy a bírók nem az arcot nézték, hanem a lábat. Nem Hosszú ellen irányult, a szabályok betartása volt a legfontosabb, így nem lehet ezt számon kérni. 

Az Index újságírójának kérdésére, amely azt firtatta, mennyire tartja demokratikusnak a saját személyével kapcsolatos bizalmi szavazást – illetve annak 112-1-es végeredményét –, Gyárfás azt válaszolta, szívesen odaadja a szavazók teljes listáját, akiket egyenként lehet megkérdezni, miért így szavazott.

Mi történt eddig?

Előbb az úszó szólította fel lemondásra Gyárfás elnököt, majd a szövetség egy hosszú kommünikében reagált és cáfolta Hosszú állításait. 

Szerda reggel Hargitay András, az úszóválogatott szövetségi kapitánya és Csurka Gergely, a szövetség sajtófőnöke mondta el véleményét az M4 Sportreggeli című műsorában, írta az Nso.hu.

Hargitay azzal kezdte, hogy hiába próbálnak kommunikálni, csak a közösségi oldalakról kapnak választ kérdéseikre, ami nem egészséges. A kapitány és Csurka is egyetértett abban, hogy nehéz kijönni Shane Tusuppal, Hosszú férjével és edzőjével, és ez már a riói olimpián is kiderült, ahol az edző a kezébe akarta venni a dolgok irányítását, ami miatt feszültség alakult ki.

„A viszony gyakorlatilag semmilyen, szinte egyáltalán nem kommunikálunk. Az olimpián volt néhány helyzet, ami nem volt kellemes, mondjuk úgy, hogy ezeknél azért feszült volt a viszony” – mondta Hargitay.

A kapitány még elmondta, hogy emlékszik arra, amit Shane mondott: „Mi itt már nagyobbra nőttünk, mint a magyar úszósport, nincs rátok szükségünk.” 

„Szerintem viszont nem lehet nagyobbra nőni a magyar úszósportnál. Ne feledjük azt sem, Hosszú Katinka a szövetség segítsége nélkül nem tartana ott, ahol” – tette még hozzá Hargitay.

Az utóbbi időben nemcsak a Hosszú és a szövetség közti nyilatkozatháború, hanem Széles Sándor és Gyurta Dániel ügye is borzolta a kedélyeket. Ahogy fogalmaztak a stúdió vendégei: nézeteltérések mindig vannak, és nem egészséges ez az egész.