Az egész elnökségnek mennie kellene

2016.11.30. 13:16

Dr. Tóth Ákos korábbi kapitány, a jelenlegi, 2016. április 25-én megválasztott elnökség tagja nem kertelt, amikor elértük telefonon.

Szerinte az lenne a tisztességes, ha az elnökség is lemond, miután Gyárfás Tamás távozott az elnöki posztról. Hozzátette, meglepte a lemondása, nem volt kiforrott a távozása.

„Már beszéltem pár emberrel erről, szerintem most meg lehetne adni az esélyt a fiataloknak az előretörésre. Csinálják ők. Gyurta Dani tiszta lapról beszélt, magam is ezt támogatom. Mégiscsak mi voltunk azok, akik ebbe a helyzetbe kerültünk. Hogy egyedül leszek-e ezzel az állásponttal, hamarosan kiderül. Az ügyeket egy operatív testületnek kellene vinni a következő tisztújító közgyűlésig” - jelentette ki Tóth, aki a TF-en az úszás tanszékvezető tanára volt.

A rendkívüli közgyűlésről az alapszabály úgy fogalmaz, hogy az elnök lemondása után legkevesebb 15, legkésőbb 30 napon belül össze kell hívni. 

A mesteredzői címmel is rendelkező Tóth sok nehéz emberrel találkozott eddig az úszásban, hiszen akkor volt kapitány – az 1980-as moszkvai olimpián -, amikor Széchy Tamás első olimpiai bajnoki címének, Wladár Sándorénak örülhetett. De valahogy mindig kezelni tudták a helyzetet, a mostani eset azonban más volt.

„Az egész mostani szituáció padlóra küldött. Mert én egész életemben versenyző- és edzőpárti voltam és vagyok most is, de Gyárfás érdemeit is látom, még ha kétségtelenül érdes stílusú, autokrata vezető is. Nélküle a magyar úszósport a poraiban lenne, Katinka viszont 3 aranyat nyert és egy ezüstöt, aminél többet egy olimpián soha senki” - magyarázta.

Kifejtette, hogy ő nem barátja, üzlettársa Gyárfásnak, csak a kollégája. Hogy félrement valami, az tagadhatatlan.

Tóth ugyanakkor megnyugtatónak értékeli, hogy a 2017-es világbajnokság szervezőbizottsági posztján Gyárfás ott maradt, mert abban a munkakörében nem támadta senki, és szerinte jól is végzi a dolgát.