Gyárfás lemondása a kabaláknak is új neveket hozott

2016.12.02. 15:53 Módosítva: 2016.12.02. 20:28

Hétfőn mutatták be a 2017-es vizes vb kabalafiguráit, pénteken már meg is változtatták a nevét.

"Az elmúlt napok eseményeire reagálva a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nkft. a 2016. november 28-án bemutatott kabalák neveit megváltoztatja" - kezdődik a közlemény.

Hozzátették, a 2017-es vizes vb kabalafiguráinak megalkotására a Budapest 2017 FINA Vizes Világbajnokság Szervező Bizottsága első körben nyílt pályázatot írt ki, ahol több szempontot vettek figyelembe. Így a kommunikációs stratégiához, arculathoz, merchandising célokhoz, nemzetközi elvárásokhoz, sportprezentációkhoz való illeszkedést, a kivitelezhetőséget és megvarrhatóságot.

A beérkezett pályaművek közül a szervező bizottság nem talált olyat, mely minden elvárásnak megfelelt, így meghívásos pályázatot hirdetett. Erre szakmai ajánlásokkal választottak ki alkotókat.

"A nyertes pályamű alkotója korábbi ötletekből nem dolgozott, a pályázóknak nem volt lehetőségük megismerni más pályaműveket. A kiválasztott kabalát tervező Tatai Tibor grafikai munkája teljes mértékben saját szellemi termék" - jelentették ki határozottan.

Elismerik ugyanakkor, a pályázat tematikája leszűkíti a kreatív tervezés lehetőségeit.

A kabala megalkotásánál fontos szempont volt, hogy magyar vonatkozású, vízhez kötődő, könnyen azonosítható, kedvelt állat vagy növényfaj képezze a koncepció alapját.

"A kabalák az egész világon ismert, de Magyarországra kiemelten jellemző vízililiomok, melyek a fenti elvek alapján a Water Lili és Water Lali nevet kapják."

Willy és Lilly tehát öt napot sem élt, noha első körben Willy Wonkával és Willy Foggal példálóztak a szervezők.

(Szőrszálhasogató kötözködés, de a "Lali" nemzetközi viszonylatban alapvetően női becenévként használatos, ami az angol előnévvel (Water) együtt enyhén zavaró lehet a külföldiek számára, mivel úgy tűnhet lány figuráról van szó.)