Kiürülhetnek a kórházak azért a pénzért, amit a vizes vb-n ajánlanak

2017.03.30. 09:28 Módosítva: 2017.03.30. 09:47

A Semmelweis Egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Egészségügyi Kft. nyerte a FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódó orvosi, egészségügyi szolgáltatások ellátására kiírt közbeszerzési eljárást - írja az MTI a Világgazdaságra hivatkozva.

Utánanéztünk, és valóban ezt írja a lap, arról az MTI viszont nem ír, hogy „a szakorvosoknak és a szakápolóknak is fix óradíjuk van. Itt öt héten keresztül rendelkezésre kell állniuk azoknak, akik ezt vállalják. Egy szakorvos 8000 forint szuperbruttót kap óránként, ebben benne vannak már a járulékok is, a szakápolók óradíja pedig 4000 forint”.

Merkely Béla, a FINA orvos-igazgatója, az egyetem rektorhelyettese azt mondta „a vb alatt naponta 200 orvos és szakápoló lesz készenlétben. Összesen 550 orvosra (főleg sürgősségi orvosra, sportorvosra, kardiológusra, aneszteziológusra, traumatológusra) és ápolóra lesz szükség. Az egészségügyi személyzet toborzása húsvétig tart.”

Naponta közel kétszázan fognak felelni az emberek, versenyzők biztonságáért. „Még azt nem tudom hány műszakban lesznek beosztva, de az ideális valószínűleg a 12 órás egy műszakos beosztás lenne. A doppingvizsgálatok lebonyolításához 50 önkéntesre is szükség lesz.”

Bár külföldön nem tették közzé a felhívást, de nemcsak Magyarországról, hanem például Németországból is érkeznek, illetve Merkely doktor azt is mondja, hogy külföldön dolgozó magyar orvosok is jelentkeztek.

Az egészségügyi ellátáshoz szükséges gyógyszereket, kötszereket a Semmelweis Egyetem biztosítja, míg az eszközök beszerzése a Kft. feladata.

A balatonfüredi nyílt vízi világbajnokság ellátását a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház biztosítja. A FINA körülbelül 833 millió forintos egészségügyi büdzséjéből gazdálkodik a Semmelweis Egyetem, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők is - írta a napilap.