Olyan erős úszódöntő még Amerikában sincs, mint Debrecenben volt

2017.04.24. 11:37

Az úszók szövetségi kapitánya előzetesen is minden idők legjobb magyar bajnokságára számított, de - amint fogalmazott - még így is a vártnál több pozitív meglepetésben volt része a szombaton befejeződött debreceni ob-n. Sós Csaba hétfőn az M4 Sport Sportreggeli című műsorában elmondta, már körvonalazódik a 2020-as olimpiai csapat gerince.

„A legnagyobb meglepetést a fiatalok szolgáltatták. Ha azt mondom, hogy a tokiói csapat gerincét már látom, három évvel előre, az már valami" – fogalmazott, hozzáfűzve, nemcsak azokra gondol, akiket már észrevehet a közönség, hanem azokra is, akik "ott vannak, döntőben, döntőközelben, éremközelben, és nem úgy úsznak, mint a többiek".

Megemlítette Milák Kristófot, aki 100 pillangón győzött, 200-on második lett, kiemelte Németh Nándort, aki 100 gyorson ifjúságiként felnőtt országos csúcsot úszott. Utóbbival kapcsolatban ugyanakkor megjegyezte, hogy a júliusi, budapesti felnőtt világbajnokságon egyéniben 100-on még nem fog indulni, mert előtte, utána az ifjúságiak között kell jól szerepelnie Eb-n, vb-n.

„Zavar engem, hogy még nincsen ifjúsági világbajnokságról aranyérmünk, és Milákkal, Németh-tel, Késely Ajnával azért erre rákoncentrálunk" – mondta.

Sós Csaba ugyancsak beszélt arról, hogy nincs még magyar olimpiai arany pillangóúszásban, márpedig a mostani 200-as döntőből látszott, hogy nagyon erős a hazai mezőny. „A világbajnok negyedik lett, az Eb-ezüstérmes ötödik, Verrasztó Dávid hatodik. Ez egy olyan 200 pillangó döntő volt, ami szerintem Eb-n sincs, de az amerikai bajnokságon se" - hangsúlyozta.

A hazai világbajnokságra utalva megjegyezte, hogy szerencsés időszakban lesz: a közönség még láthatja az elmúlt évek kiemelkedő magyar úszóit, de már jó pár nagyon tehetséges fiatalt is.

A célokat tekintve úgy fogalmazott "a riói eredményt meg kell ismételni, annál még többet is kell szerezni, és meg vagyok győződve arról, hogy ez így is lesz".

A magyar úszók a tavalyi olimpián három aranyat, két ezüstöt és két bronzot szereztek.