Lázár szerint van kockázat vébé ingyenes wifijében, a legjobb ha nem használjuk

2017.07.13. 17:13

Lázár Jánost a Hírt TV riportere kérdezte a csütörtöki Kormányinfón a keddi cikkünkben nyilvánosságra hozott egyik információról. Ami szerint a vizes világbajnokságra elkészülő nyilvános wifihálózat használata során esetleg egy azerbajdzsáni céghez kerülhetnek a felhasználók személyes adatai.

A kérdező a hálózat használatának kockázataira volt kíváncsi, és főként arra, hogy tényleg külföldre kerülhetnek-e a felhasználók személyes adatai.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre egy zavaros és főként ijesztő fejtegetésbe kezdett arról, hogy egyrészt ő sem tudja, hogy mennyire biztonságos a világbajnokság wifije, de a cikk hatására elkezdett tájékozódni a kérdésben, majd Kovács Zoltán kormányszóvivővel szinte egymással versengve ecsetelték a nyilvános wifihálózatok veszélyeit, mintha az volna a cél, hogy minél kevesebben merészkedjenek fel a tízmilliárdos költségből épített hálózatra.

Lázár a vizes vb ingyenes wifijéről

Lázár János végül konkrétan azt mondta, hogy:

"Maga ez az ingyenes wifi tartogat kockázatot annak a számára, aki ezt használatba veszi. Az a megoldás, hogy nem használja. Talán kibírnak egy délutánt wifi nélkül, akik elmennek egy úszóversenyt megnézni vagy egy vízilabda meccset."

Az LMP-s Szél Bernadett kérte, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága hívjon össze egy rendkívüli ülést az ügyben, írja a 444. 

A szervezők szerint biztonságos a wifi

Csütörtök kora este megszólalt az ügyben a szervező Bp2017 Kft is, azt írták, hogy a csatlakozáshoz nincs szükség semmilyen adat megadására (azaz a használat nem regisztrációhoz kötött). A wifi működése során a szolgáltató egyáltalán nem alkalmaz olyan megoldást, amely a felhasználók bármilyen személyes adatát marketing célokra rögzítené. Ennek megfelelően a WiFi hálózatra való csatlakozás a felhasználók számára adatvédelmi szempontból biztonságos.  

Azt is közölték, hogy a 

WandaFi és Maksat.pro szoftvereit nem alkalmazzák

A Magyar Nemzet információi szerint végül nemzetbiztonsági kockázat miatt döntöttek így.