Wladár Sándor: Hosszú Katinkának több joga van, mint Orbánnak

DEBRE20170420013
2017.08.08. 12:47 Módosítva: 2017.08.08. 14:30

Az úszóknál kirobbant botrányban eddig szinte csak egy közleményből ismertük azoknak az elnökségi tagoknak a véleményét, akik múlt csütörtöki lemondásukkal jelezték, hogy képtelenek tovább együtt dolgozni a Magyar Úszó Szövetség elnökével, illetve a sportág érdekében azt szeretnék, ha Bienerth Gusztáv távozna.

Hétfő este az elnökség egyetlen olimpiai bajnok tagja, az 1980-as moszkvai olimpián 200 háton győztes Wladár Sándor az ATV-nek adott hosszabb interjúban kifejtette, hogy milyen problémák vezettek maga és társai múlt hét csütörtöki lemondásához. Wladár valótlan állításokról beszélt, és az év eleje óta veszteglő országos programokról, egy egészen megdöbbentő konkrét példát is megemlítve. Elmondta azt is, hogy miért hibás a jelenlegi helyzetet Bienerth és Gyárfás harcára leegyszerűsíteni, milyen elnök szolgálná a sportág érdekeit, és jó volna-e, ha esetleg egy politikus kerülne ebbe a pozícióba.

Wladár arra is utalt, hogy olimpiai bajnokként kimondva-kimondatlanul társai véleményét is képviseli a nyilvánosság előtt.

A MÚSZ-botrány dióhéjban

A világbajnokság befejezése óta áll a bál a Magyar Úszó Szövetségben.

  • Múlt hét hétfőn lemondott az ellenőrző testület vezetője, így kikényszerítve az elnökből a rendkívüli közgyűlés összehívását.
  • Kedden több olimpiai és világbajnok volt úszó, illetve neves edző követelte nyílt levélben Bienerth Gusztáv leváltását, aki ezen a napon még azt mondta a sajtónak, hogy az elnökség hétfőn egy emberként felsorokozott mögötte.
  • Csütörtök reggel aztán az egységesen felsorakozó kilenc elnökségi tagból hatan nyílt közleményben lemondtak, az elnök távozását követelve.

Az interjúban Wladár Sándor kimondta, hogy Bienerth Gusztáv nem a valóságnak megfelelően állította, hogy egységesen támogatta az elnökség. Beszámolója szerint az ominózus múlt hét hétfői elnökségi ülésen ő maga éles kritikát fogalmazott meg az elnök tevékenységét értékelő napirendi pontnál, amihez a többiek csatlakoztak. 

Ebből is látszik, hogy egy hosszabb folyamat vége a jelenlegi helyzet, több dolognak kellett történnie ahhoz, hogy a Gyárfás Tamás leváltását, és Bienerth Gusztáv kinevezését támogató elnökségi tagok elforduljanak az elnöktől.

„Anno támogattuk, hogy kívülről jövő ember foglalja el a széket, komoly ígéretekkel” – utalt vissza a múltra Wladár Sándor – „de azt tapasztaltuk, hogy ezek az ígéretek igazából üres ígéretek maradtak".

Moszkva olimpiai bajnoka szerint a jelenlegi vezetés nem szolgálja kellőképpen az úszókat, nem érzi át, hogy itt olyan sportolókról van szó gyerekektől a felnőttekig bezárólag, akik hatalmas áldozatokat hozva, szó szerint megszenvednek a sikerért.

Aki most az élsportot választja, és győzelemre törekszik, az csak így tudja megvalósítani. Nap mint nap megfullad és belehal a fájdalomba

– érzékeltette Wladár, hogy miért volna szükség egy általa sokkal inkább szolgáltatónak, gondoskodónak nevezett új vezetőségre és vezetési stílusra, ami tényleg az úszókat állítja középpontba,

A hétfő elnökségi ülés kapcsán az is kiderült, hogy amikor Bienerth elhagyta a termet, hogy a tagok megvitathassák a sorsát, egyetlen ember, a szakmai alelnök és szövetségi kapitány Sós Csaba mentette meg. Róla Wladár azt mondta, hogy "védett személy" aki jelenleg pótolhatatlan a magyar úszás számára, mert páratlan szakmai tudással rendelkezik. Emellett pedig olyan elismertséggel és elfogadottsággal, hogy akár elnöknek is alkalmas lenne. Ezt egyedül azért nem támogatná mert "rá sokkal nagyobb szükség van a szakmában".

Amikor arról faggatták, hogy nem ártott-e meg a szövetségi kapitány megítélésének, hogy sokan Bienerth emberének tartják, a volt olimpiai bajnok kategorikus válaszban állt ki mellette:

Szerintem az, amit a szövetség az elmúlt hat hónapban le tudott tenni az asztalra, az 95 százalékban Sós Csabának köszönhető

Wladár konrét példákkal is érzékeltette, hogy ezzel szemben milyen súlyos hibák vannak a szövetség vezetésének fejében élő fontossági sorrenddel. A volt elnökségi tag szerint a szövetség jelenleg nem tölti be megfelelően a szerepét:

"Azt gondolom, hogy az a pénz, ami bekerül a szakszövetségre, az arra van, hogy megfelelő céllal felhasználjuk. Vannak programok, kötelezően végrehajtandó programok, ilyen a Sportágfejlesztési program, a Heraklesz-program, az infrastrukturális program és egy csomó más program, és gyakorlatilag semmi nem történt."

Ott van közel egymilliárd forint, aminek a sorsa nem tudni mi lesz. Félek tőle, nehogy az legyen – most persze sarkítva fogalmazok –, hogy novemberben veszünk belőle egy helikoptert, hogy gyorsan elköltsük. 

Miközben ennek a pénznek Wladár szerint jelentős részben már rég a tagszervezeteknél kéne lennie, ahol az úszásra, az úszókra költhették volna, például felszerelés vagy edzőtábor formájában. A Jövő bajnokai program kapcsán egy egészen döbbenetes példa is elhangzott:

"Most például azért nem mennek ki a felszerelések, mert éppen az egyik szövetségi alkalmazott hölgy nem készítette el a látványtervet, hogy akkor piros, sárga, kék vagy milyen legyen az összeállítás, és csúszik az egész. Közben ott vannak a gyerekek, akik reggel ötkor kelnek, a vérüket adják, és nem kapják meg a felszerelést." 

Mindezt az elnök és az általa felálított struktúra felelősségének is tartja Wladár, aki szerint az ilyen, és ehhez hasonló példák súlyos károkat okoznak, hiszen egy 10 éves gyereknek például hatalmas motivációs pluszt jelenthetne egy új, egységes szerelés, ha megkapná.

A vezetésben csalódó volt elnökségi tag az eseményekre visszatekintve úgy érzi, hogy mind az új elnök kinevezése óta eltelt hat hónap, mind a jelenlegi helyzet jelentős mértékben Bienerth Gusztáv egójáról szól, és nem a sportág érdekeiről. Az elnök személyes játszóterének tekintette a szövetséget, nem tájékoztatta döntéseiről az elnökséget, az általa kinevezett igazgatók egyik-másika pedig kifejezetten alkalmatlan volt a feladatra.

Wladár Sándor szavaiból az is kiderült, hogy ő és társai leginkább előre néznének, a Bienerth Gusztáv és a volt elnök, Gyárfás Tamás között dúló konfliktusból teljes mértékben elhatárolódnak, mert nem erről kéne szólnia ma az úszásnak.

Ami a jelenlegi elnök jövőjét illeti, erről a tagság dönt majd a szeptember 1-re összehívott közgyűlésen. Wladár szerint a magyar úszósportnak egy olyan elnökre van szüksége, aki szereti a sportágat, képviseli annak érdekeit, és gondoskodik róla.

Amikor arról kérdezték, hogy politikust el tudna-e képzelni elnöknek, Wladár igen diplomatikusan, de elég egyértelműen fogalmazott: "Inkább olyan emberre van szükség, aki megnyugvást hoz ebben a helyzetben".

Majd gondolatmenetét rögvest úgy folytatta, hogy "és megfelel Hosszú Katinkának". Merthogy azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy Hosszú Katinkáék megkerülhetetlen tényezői a magyar úszásnak. Wladár szerint Hosszú Katinka eredményeiből fakadóan akceptálható, hogy bizonyos embereket nem fogadna el elnöknek, így bárkit is jelölnek majd, vele előtte egyeztetni kell.

"Feltűntek olyan nevek is, amik szerintem esélytelenek, mert Katinka számára elfogadhatatlanok" – mondta Hosszú vétójogáról Wladár, aki úgy látja, hogy legeredményesebb aktív úszónk a sportágon belül még a miniszterlenöknél is befolyásosabb személy jelenleg.

Vujity Tvrtko ugyanis megkérdezte, hogy kinek van nagyobb vétójoga az új elnök személyét illetően, a válasz pedig egyértelmű volt:

Katinkának

Ami a saját esetleges jelöltségét illeti, Wladár annyit mondott, hogy erről nincs szó, de ha mégis lenne, ő előtte biztos, hogy felhívná Hosszú Katinkát, és mindenki másnak is csak ezt tudja tanácsolni, aki pályázna a pozícióra. Így alkalom adtán Fürjes Balázsnak is. Ha pedig konkrétan megkeresnék őt azzal, hogy vállalja az elnökségért való indulást, azon elgondolkozna.