Rasovszky egyetlen milliméterrel maradt le az Eb-aranyról

2018.08.09. 15:38

Az öt kilométer szerdai versenye után csütörtökön a férfiak 10 kilométeres, olimpián is szereplő távját rendezték meg a skóciai Európa-bajnokságon.

A víz hasonlóan hideg, 17 fokos volt, mint előző nap, de most legalább sütött a nap a Loch Lomon tó környékén. A neoprén ruha viszont kötelező volt. 

A szerdán győztes Rasovszky Kristófnak nagyon kevés hiányzott a duplázáshoz, jobb pozícióban ért a célvonalhoz, de a holland Ferry Weertman gyorsabban nyúlt a céltáblához. 10 kilométer után csak milliméterek döntöttek, sajnos az olimpiai bajnok holland javára, aki Rióban is a lehető legkisebb különbséggel nyert.

Idegtépő várakozás jött a befutó után, a számítógép azonosra hozta ki az idejüket. A versenybíróság végül Weertmant írta ki elsőnek, azonos idővel Rasovszkyval, de a magyart a második helyen. Az ismétlések alapján jogos döntést született, a holland szűk mozdulata gyorsabb volt.

Rasovszky végig az élbolyban úszott, a táv negyedénél a harmadik, a felénél már a második helyen, a 6,25 km-es ellenőrző ponthoz már első helyen ért, és onnantól nem engedte egyetlen pillanatra sem át a vezetést.

Az utolsó néhány száz méteren aztán Weertman mintha egy motor hajtaná úgy jött fel, egyre jobban a nála öt évvel fiatalabb, 21 éves Rasovszkyra.

Sokat elárult a csatáról az is, hogy a vízből kimászva Weertman veszprémi ellenfele kezét emelte magasba.

"Nem bánkódom emiatt, boldog vagyok, szabad szemmel nagyon nehezen dönthető el, ki volt előbb, a bírók megtették, ez a dolguk. A testem, ha előrébb volt, én felfelé nyúltam, ő meg inkább előrefelé. Van ez így, kevés döntött. A holland az utolsó métereken verhetetlen, ezt régóta tudjuk. Legközelebb egy méterrel korábban indulok" - mondta az M4-nek.

Rasovszky Kristóf a célban miután megnyerte a nyíltvízi úszók 5 km-es számát a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon 2018. augusztus 8-án.
Fotó: Robert Perry / MTI / EPA

A magyar küldöttség a döntő után jelezte óvási szándékát, azt szeretnék elérni, hogy holtverseny legyen, és két aranyérmet osszanak ki.

Férfi 10 km

1. Ferry Weertman 1:49:28.2

2. Rasovszky Kristóf 1:49.28.2

3. Rob Muffels (német) 1:49:33.7

14. Székelyi Dániel 1:49:53.3

Huszti Dávid feladta