Az utolsó simítások alatt 500 millióval drágult a kaposvári uszoda

2019.05.08. 08:05

Az uniós közbeszerzési értesítő keddi hirdetménye szerint jelentős többletköltségek adódtak az új kaposvári versenyuszoda építésének utolsó szakaszában.

A szerződés március végén aláírt módosítása nettó 496 millió forint többletköltséget tartalmaz a beruházás finisében felmerülő szükséges változtatásokra hivatkozva.

Így az eredeti áron nettó 4,4 milliárd forintért épülő kaposvári versenyuszoda végül 4,95 milliárd forintért lehet kész.

A módosítás indoklása szerint olyan "előre nem látható" változtatásokról van szó, mint például a megfelelő fűtés és szellőzés biztosítása az uszodában, vagy a beléptetőrendszer összehangolása az informatikai hálózattal. De kellett még pénz a kút vizének vas- és mangántalanítására, illetve további eszközökre, tároló-bővítésre, illetve a nézőtér berendezéseire.

vers
Fotó: magyarepito.hu

A többletmunkák megrendelésének időpontja március 29. volt, ami különösen annak fényében tűnik későinek, hogy a Magyar Úszó Szövetség honlapjának március 6-i, helyszíni beszámolójában azt írták, hogy "a kivitelező cég az utolsó simításokat végzi" az átadás előtt álló épületen. Április 19-én pedig már a jövő bajnokait kalauzolhatta körbe Szita Károly polgármester, a SonLine hírében "már elkészült" új uszodának nevezett komplexumban, ahol május harmadik hetében már versenyt rendeznek.

Az uszoda építője a Magyar Építő és a FÉSZ konzorciuma, mindkét cég kapcsolatba hozható Tiborcz István üzlettársával, a közbeszerzéseken roppant sikeres Paár Attilával. A miniszterelnök vejét annak idején az Eliostól megszabadító Paár az érdekeltségein keresztül a Magyar Építő egyik tulajdonosa, míg a FÉSZ tulajdonosát, Kacsóh Gábort számos közös szál fűzi hozzá.