Rasovszky épphogy lemaradt az éremről, de mehet az olimpiára

2019.07.16. 03:00

Rasovszky Krisfóf a negyedik helyet szerezte meg a nyíltvízi úszás 10 kilométeres versenyszámában a dél-koreai vizes világbajnokságon, és ezzel kijutott a 2020-as tokiói olimpiára.  Székelyi Dániel a 27. helyen végzett. 

A férfi nyíltvízi úszók második versenyszáma a 10 kilométer volt, ami a szakág legfontosabbja is, hiszen ez az egyetlen táv, ami az olimpiai programban is benne van. A vb olimpiai kvótákat ad, az első tíz névre szóló indulási jogot szerez a 2020-as tokiói olimpiára. A mezőnyben Magyarországot két úszós képviselte, Székelyi Dániel és Rasovszky Kristóf.

A két magyar a 75 fős mezőnyből utolsóként ugrott a vízbe, hogy teljesítse a hat darab 1,666 kilométeres pályát. Az öt kilométert megnyerő Rasovszky elég könnyedén az élre úszott, hatszáznál hatodik volt, egy kilométernél pedig már ő vezetett, aztán taktikusan beállt lábvizezni az élbolyba. Székelyi lassabban építkezett, az 56. helyen állt az első kör végén, amit elég nagy tempóban úsztak le.

Rasovszky az élen a német Florian Wellbrockkal és az 1500 méteren olimpiai bajnok olasz Gregori Paltrinierivel tempózott. A második kör végén az ötödik helyen ment a világbajnok magyar, kontrollálta a versenyt. Székelyi eközben a 42. helyre jött fel. 

Féltávnál Paltrinieri volt az első, elég gyilkosnak tűnt a tempója, Rasovszky egy kicsit visszaesett, a 9. helyen úszott, Székelyi körülbelül félperces hátránnyal a harmincadikként jött.  Hat kilométernél Rasovszky feljebb úszott, szükség is volt rá, mert Paltrinieri kezdte növelni a tempót, egy-két testhosszal meg is lógott. Mögötte Wellbrock mellett már ott volt a balatonfüredi vb 5 kilométeres aranyérmese, Marc-Antoine Olivier. Székelyi a negyedik kör végén már félpercnyire volt az élbolytól, nem nagyon volt esélye felzárkózni a legjobb tíz közé. 

Nyolc kilométernél Paltrineieri visszaesett, Olivier tört az élre. Az utolsó kört Wellbrock kezdte meg elsőként, a francia világbajnok ott volt a nyomában, de Rasovszky is jó helyen úszott. Az utolsó kilométeren Olivier vezetett a német Rob Muffels előtt. Rasovszky 800 méterrel a céltól kezdett erősíteni, kijött a bolyból, oldalról próbált előzni. 

Ötszázzal a vége előtt Olivier és Wellbrock ritmust váltott, pillanatok alatt megléptek tíz méterrel. Eldőlni látszott az első két hely. Az üldözőboly elején tempózott Rasovszky. 

Olivier és Wellbrock hajrájra elég verekedős lett, végül célfotó döntött közöttük az utóbbi javára. A harmadik helyen, 1,5 másodperces hátránnyal Muffels érkezett. Rasovszky 3,5 másodpercet kapva a negyedik lett. Székelyi eléggé leszakadva az élbolyról, több mint két percet kapva a 27. helyen úszott be.

Mennek, ahogyan tudnak

Rasovszky a célba érkezést követően elárulta, a verseny előtt a két némettel megbeszélték, hogy együtt dolgoznak majd, és "mennek, ahogyan tudnak".

Alapvetően ez barátságon alapul, ráadásul szeretünk az elején ott lenni az élmezőnyben. Két napja, a női tíz kilométer után a vacsora után megbeszéltük, hogy össze kell dolgoznunk, mert láttuk a lányoknál, hogy ott még a nemzetek is egymás ellen voltak, és az lett a vége, hogy kiesett egy világbajnok, kis híján egy olimpiai bajnok és sok más kiváló versenyző

- mondta. A versenyről azt mondta, rendkívül kemény csata volt, melynek a végén a német egyszerűen gyorsabb volt nála, ugyanakkor hatalmas munka volt ebben az úszásban, mindenki megérdemli az olimpiai kvótát.

"Két éve ötödik voltam, most negyedik, remélem jövőre még egy kicsit előre tudok csúszni"

- fogalmazott Rasovszky, aki szerint még amiben fejlődnie kell, az a "legvégső" sebessége, ugyanakkor szerencsére a hosszú hajrákat jól bírja. "Tovább kell dolgozni, meglátjuk ez jövőre mire lesz elég, de remélem egy éremre" - jegyezte meg a jövő évi tokiói olimpiára utalva.

Székelyi Dániel elmondta, hogy a verseny elején belekerült egy nagyobb bolyba, ahonnan már nem igazán tudott feljebb úszni. Hozzátette, tisztában volt vele, hogy 10 kilométeren már jóval erősebb lesz a mezőny, és nem sok esélye lesz a kvótaszerzésre.

A nyíltvízi úszók küzdelmei szerdán a nők 5 kilométeres versenyével folytatódnak, a magyar színeket Olasz Anna és Rohács Réka képviseli.