Újabb adalékok Hosszú Katinka meglepő edzőváltásáról

2019.12.05. 09:11

Múlt szerdán közleményben tudatta Hosszú Katinka, hogy már nem Petrov Árpád az edzője, hanem egyedül készül fel a jövő júliusi tokiói olimpiára. Petrov Svájcból tért haza 2018 nyarán, és a kvangdzsui világbajnokságon két aranyérmet nyertek idén júliusban. "Szakmailag és emberileg is több figyelmet vártam, de az együtt töltött idő alatt kiderült, hogy nem tudott felnőni a feladathoz" - így szólt Hosszú indoklása.

Petrov elegánsan reagált a háromszoros olimpiai bajnok szavaira. Hosszú Katinka a most megjelenő Sport 2019 című könyvben még másként beszélt a kapcsolatukról. Az volt a kérdés hozzá, jó döntés volt-e Petrov Árpád átigazolása. 

Olyan edzőt kerestem, aki pörgős, fiatalos, angolul is jól beszél, legfőképp szabad kezet hagy nekem a felkészülésben. Biztos voltam a döntésemben.

Majd az interjúban még egyszer utalt arra, hogy mindenképp jó választás volt Petrov, és a körötte lévő csapatra is igaz ez. Viszont már volt előszele annak, hogy ő más utakat képzel el. A könyv november elején került a nyomdába, ezért legkésőbb októberi a beszélgetés. Íme a gondolatai.

„Nem akarok nagyképűnek tűnni, de már annyira ismerem magamat, olyan sok mindent csináltam már, annyiféleképpen készültem már fel, annyiszor úsztam már le a kétszáz és a négyszáz vegyest, és magas szinten is, hogy nekem már nincs szükségem új edzéstervre, mert pontosan tudom, mi kell ahhoz, hogy kihozzam magamból a maximumot. A mi esetünkben ez nem a tipikus edző-tanítvány felállás.

Árpi remekül asszisztál a munkámhoz. Nagyon hallgat rám, fontos a véleményem, és nem arról van szó esetünkben, hogy idejött egy edző, aki meg akarja váltani a világot. Tudja, ki vagyok, tiszteletben tartja, amit versenyzőként mondok, ahogy azt is, hogy milyen és mennyi tapasztalatot halmoztam fel, hogy milyen tudás van bennem.

Ehhez is fel kellett nőnöm: felelősséggel tartozom a felkészülésem kapcsán. Na, ezen, éppen ezen dolgoztam sokat a vb-n. Hogy a versenyeken önmagam legyek, és ne feltétlenül utasításokat kövessek csak, ne robotszerűen menjek előre, hanem ott legyek a jelenben.”

Hosszú a rövid pályás Európa-bajnokságra már edző nélkül utazott, és megnyerte a 400 vegyest. Barátja, Gelencsér Máté kapott edzői akkreditációt a most is zajló versenyre.