Pénteken kezdődik a vízilabda-Eb

2003.06.06. 15:52
Hiába számít az év fő eseményének a júliusi világbajnokság, hiába nem kvalifikál a 2004-es olimpiára, egy vízilabda Európa-bajnokságnak magyar szempontból akkor is, mindenkor tétje van, éppen az eredményekben rendkívül gazdag múlt miatt. A férfiak történetesen 12-szeres kontinenselsőséggel a hátuk mögött vágnak neki a pénteken kezdődő 26. Eb-nek, míg a nők - akiknek a mostani a 10. a földrészközi csúcstalálkozók sorában - címvédőként próbálkoznak meg a méltó helytállással.
A 2003-as házigazda Szlovénia, ám - szemben a 2001-es budapesti Európa-bajnoksággal, amikor is a Margitszigeten egy helyen szerepelhettek mindkét nem legkiválóbb pólósai - ezúttal különválik a női és a férfi mezőny. Utóbbi - két 6 csapatos csoportban - Kranjban, előbbi - két kvartettre osztva - a fővárosban, Ljubljanában csatázik a vízben a minél jobb helyezésért.

Benedek Tibor - a rangidős csapatkapitány, aki már az 1991-es Eb-n is ott volt - és sydneyi olimpiai bajnok társai, a reményteljes fiatalokkal kiegészülve, a két évvel ezelőtti bronzérem után majdhogynem kötelezően dobogós szereplésre vannak ítélve, aminek elérése azonban tán minden korábbinál nehezebbnek ígérkezik. Tudniillik ily kevés felkészülés még egyetlen magyar Eb-fellépést sem előzött meg. Máskor hetekig tartott a közös munka, most - ilyen-olyan hazai és külföldi klubkötelezettség miatt - összesen tíz sovány nap állt csupán Kemény Dénes kapitány rendelkezésére, hogy ütőképes csapattá gyúrja össze a társaságot. Nagy kérdés, hogy ez mennyire sikerült, ugyanakkor azonban Kásás Tamás - hogy egy másik magyar világklasszis is megemlítődjék - és a többi remek pólós éppen egyéni képességei alapján tudhatja akár az aranyéremig is eljuttatni a válogatottat.

A női gárda, az olimpiai bajnok Faragó Tamás irányításával, szintúgy a végső győzelemre is esélyesek közé tartozik, még ha Stieber Mercedesz - aki a maga nemében külön kuriózumként már az 1989-es (!) Eb-n is játszott - és a magyar hölgykoszorú többi tagja roppant erős konkurenciával kénytelen számolni. Már a szombati Eb-nyitányon rázós feladat adódik, mivel a korábbi esztendők női pólóját meghatározó, s újfent feljövőben lévő hollandok az ellenfelek.

A férfi együttes sem akármilyen riválissal kezd: pénteken, a nyitónapi program zárásaként 21.30 órától, sajátos "éjszakai műszak" keretében azzal az orosz válogatottal ütközik meg, amely - ha úgy tetszik, a sydneyi olimpiai döntőben elszenvedett vereségért elégtételt véve - a legutóbbi Világkupa-döntőben elpáholta a Kemény-gárdát. Egy sikeres kranji visszavágás már kellőképpen megalapozhatná a folytatás hangulatát.

A magyar keretek:
férfiak:
Kapusok: Kovács Zoltán, Szécsi Zoltán

Mezőnyjátékosok: Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Katonás Gergő, Kásás Tamás, Kiss Csaba, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Vári Attila, Varga II Zsolt

nők:
Kapusok: Sós Ildikó, Tóth II Andrea

Mezőnyjátékosok: Benkő Tímea, Drávucz Rita, Györe Anett, Kisteleki Dóra, Pelle Anikó, Primász Ágnes, Sipos Edit, Stieber Mercédesz, Szremkó Krisztina, Tiba Zsuzsanna, Valkay Ágnes, Valkay Erzsébet, Zantleitner Krisztina