Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Pénteken kezdődik a vízilabda-Eb

2003.06.06. 15:52
Hiába számít az év fő eseményének a júliusi világbajnokság, hiába nem kvalifikál a 2004-es olimpiára, egy vízilabda Európa-bajnokságnak magyar szempontból akkor is, mindenkor tétje van, éppen az eredményekben rendkívül gazdag múlt miatt. A férfiak történetesen 12-szeres kontinenselsőséggel a hátuk mögött vágnak neki a pénteken kezdődő 26. Eb-nek, míg a nők - akiknek a mostani a 10. a földrészközi csúcstalálkozók sorában - címvédőként próbálkoznak meg a méltó helytállással.
A 2003-as házigazda Szlovénia, ám - szemben a 2001-es budapesti Európa-bajnoksággal, amikor is a Margitszigeten egy helyen szerepelhettek mindkét nem legkiválóbb pólósai - ezúttal különválik a női és a férfi mezőny. Utóbbi - két 6 csapatos csoportban - Kranjban, előbbi - két kvartettre osztva - a fővárosban, Ljubljanában csatázik a vízben a minél jobb helyezésért.

Benedek Tibor - a rangidős csapatkapitány, aki már az 1991-es Eb-n is ott volt - és sydneyi olimpiai bajnok társai, a reményteljes fiatalokkal kiegészülve, a két évvel ezelőtti bronzérem után majdhogynem kötelezően dobogós szereplésre vannak ítélve, aminek elérése azonban tán minden korábbinál nehezebbnek ígérkezik. Tudniillik ily kevés felkészülés még egyetlen magyar Eb-fellépést sem előzött meg. Máskor hetekig tartott a közös munka, most - ilyen-olyan hazai és külföldi klubkötelezettség miatt - összesen tíz sovány nap állt csupán Kemény Dénes kapitány rendelkezésére, hogy ütőképes csapattá gyúrja össze a társaságot. Nagy kérdés, hogy ez mennyire sikerült, ugyanakkor azonban Kásás Tamás - hogy egy másik magyar világklasszis is megemlítődjék - és a többi remek pólós éppen egyéni képességei alapján tudhatja akár az aranyéremig is eljuttatni a válogatottat.

A női gárda, az olimpiai bajnok Faragó Tamás irányításával, szintúgy a végső győzelemre is esélyesek közé tartozik, még ha Stieber Mercedesz - aki a maga nemében külön kuriózumként már az 1989-es (!) Eb-n is játszott - és a magyar hölgykoszorú többi tagja roppant erős konkurenciával kénytelen számolni. Már a szombati Eb-nyitányon rázós feladat adódik, mivel a korábbi esztendők női pólóját meghatározó, s újfent feljövőben lévő hollandok az ellenfelek.

A férfi együttes sem akármilyen riválissal kezd: pénteken, a nyitónapi program zárásaként 21.30 órától, sajátos "éjszakai műszak" keretében azzal az orosz válogatottal ütközik meg, amely - ha úgy tetszik, a sydneyi olimpiai döntőben elszenvedett vereségért elégtételt véve - a legutóbbi Világkupa-döntőben elpáholta a Kemény-gárdát. Egy sikeres kranji visszavágás már kellőképpen megalapozhatná a folytatás hangulatát.

A magyar keretek:
férfiak:
Kapusok: Kovács Zoltán, Szécsi Zoltán

Mezőnyjátékosok: Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Katonás Gergő, Kásás Tamás, Kiss Csaba, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Vári Attila, Varga II Zsolt

nők:
Kapusok: Sós Ildikó, Tóth II Andrea

Mezőnyjátékosok: Benkő Tímea, Drávucz Rita, Györe Anett, Kisteleki Dóra, Pelle Anikó, Primász Ágnes, Sipos Edit, Stieber Mercédesz, Szremkó Krisztina, Tiba Zsuzsanna, Valkay Ágnes, Valkay Erzsébet, Zantleitner Krisztina

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.