Megdöbbentően fölényes győzelem

2003.06.13. 09:32
Fantasztikus játékkal, elképesztően fölényes, nyolcgólos győzelmet aratott Spanyolország ellen a magyar vízilabda válogatott a szlovéniai Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Különösen erős volt a csapat védekezése (a remekül védő Szécsi mindössze két gólt kapott), de több látványos gólt is lőttek Benedekék.
Nagyszerűen kezdett a párhuzamos csoportban harmadik helyezett spanyolok ellen a magyar válogatott a szlovéniai vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Kiss Gergely gyorsan vezetést szerzett, majd Varga Zsolt centerből, két spanyol védővel a nyakán csavart a kapus keze alatt a hálóba.

A második negyed legelején Kiss Gergely bejátszását a centerbe beúszó Benedek remek csavarral vágta a kapu jobb sarkába. Szécsi védte zseniális reflexszel nem sokkal később Fernandez közeli pöccintését, a túl oldalon viszont Biros bénázott el egy megúszást.

Hiába másztak Kásás arcába

A negyed közepén akár négy góllal is elhúzhatott volna a magyar csapat, de a bírók elnézték, ahogy egy rendesen körbejátszott emberelőny közben két spanyol védő mászott bele Kásás arcába. Bő egy perccel a szünet előtt aztán Sanchez-Toril használta ki a spanyolok ötödik emberelőhnyét: egész magasan kiemelkedve a vízből húzott a kapuba egy bejátszást.

Félidőre azonban így is maradt a háromgólos különbség, miután Madaras Norbert megúszott a jobb szélen és a rövid felsőbe bombázott. A harmadik negyed elején egy remek keresztpasz után Molnár Tamás a baloldalról vágott kapásból a hosszú sarokba, megszerezve a magyar válogatott negyedik akciógólját.

Lassan mindenki gólt lő

Szécsi jó ütemű védése után emberelőnyből is eredményes volt Kemény Dénes csapata: Benedek vágta a labdát a jobb oldalról a léc alá. A rendkívül megnyugtató 6-1-es eredmény után Ballart csökkentette a spanyolok hátrányát, miután messziről, lágyan emelt Szécsi felett a magyar kapuba.

Mindkét oldalon kimaradt egy-egy emberelőny, az ötödik magyar fórt azonban Kásás a balszélről eleresztett bombával értékesítette. Fél perccel a negyed vége előtt a spanyolok lefordultak, de szabálytalankodtak, így a magyar szabaddobásból a spanyol kapu előtt egyedül úszkáló Fodor Rajmund kerülhetett ziccerbe, amit ki is használt. Az utolsó szakasz előtt 8-2-re vezetett Magyarország - a meccs eldőlt.

Átütő fölény

Előbb egy emberelőnyös akció közben eleresztett távoli spanyol próbálkozást, majd egy közeli pöccintést védett ügyesen Szécsi, aztán egy távoli lövéssel Kiss Gergely is eredményes volt emberelőnyben. Fordulás után Vári a vízre vágott lövéssel már nyolc gólra növelte az előnyt.

Kemény Dénes, szövetségi kapitány:
Úgy gondoltam, hogy sokkal szorosabb meccset játszunk majd a spanyolokkal, de persze nem bánom, hogy másként alakult. Néhány nagyszerű egyéni teljesítmény is kellett ehhez a nagy különbségű győzelemhez. Jó kezdésünket hasonlóképpen jó folytatás követte, végig koncentrálni tudott a csapat. Nem kell komolyabb jelentőséget tulajdonítani a számszerű végeredménynek, az a lényeg, hogy elődöntőbe jutottunk.

A magyar válogatott szombaton, a Szlovákia elleni negyeddöntőt 10-6-ra megnyerő Horvátországgal játszhat az elődöntőben.

Vízilabda-Eb, negyedöntő
Magyarország-Spanyolország 10-2 (2-0, 2-1, 4-1, 2-0)

Benedek, Kiss G. 2-2, Varga, Molnár, Madaras, Kásás, Fodor, Vári 1-1, illetve Sanchez-Toril, Ballart 1-1