Idegenben is lazán oktatott a Vasas

2008.03.26. 23:16
Az angyalföldiek simán, 8-6-ra győztek a montenegrói Kotorban a vízilabda Final Fourba jutásért játszott párharc első meccsén, az Eger itthon csak döntetlent játszott a Csehov ellen a LEN Kupa döntőjének első felvonásában. Visszavágók április 9-én lesznek.

A legjobb négy közé, az úgynevezett Final Fourba jutásért játszott az első számú férfi európai pólóssorozatban a magyar bajnoki címvédő Vasas. A csapat degenben kezdett a kieséses szakaszban, és kétgólos győzelmet aratott a montenegrói Kotor otthonában.

A BL-meccs elején Tóth Márton góljával rögtön vezetést szerzett az angyalföldi együttes, a hazai gárda egyenlített, de a második negyed elején már 1-3 állt az eredményjelzőn, Mátyás Zoltán és Kovács Róbert találatainak köszönhetően. 2-3 után - a duplázó Mátyás révén - 4-2-re alakult az állás, de félidőre közelebb jöttek a kotoriak (3-4).

A folytatásban Steinmetz Ádám ejtésével újfent kétgólosra hízott az előny (3-5), a Primorac előtt számos lehetőség adódott, közte két ötméteres is, mindegyiket elpuskázta, így a részsikerrel megint ellépett a Vasas.

A piros-kékek a záró nyolc percben növelték a különbséget: emberelőnyből Kovács másodszor is pontos volt (3-6). A 4-6-ra fórból Steinmetz Barnabás közeli húzása volt hatásos válasz (4-7). A hajrá nem várt izgalmakat tartogatott, másfél perccel a dudaszó előtt 6-7-re feljött a vendéglátó csapat, ám mielőtt baj lehetett volna, egy elcsent labdát Steinmetz Ádám értékesített (6-8).

A sporttelevízió értesülése szerint a meccs előtt a montenegrói szurkolók megtámadták a Vasas buszát. Két hét múlva, április 9-én a Komjádi uszodában a visszavágó biztos Vasas-továbbjutást ígér.

Nem volt ilyen sikeres az Eger, amely hazai környezetben 8-8-as döntetlent ért el az orosz Csehov ellen a férfi vízilabda LEN Kupa fináléjának első mérkőzésén. A sorozat döntőjében egyformán első alkalommal szereplő két gárda összecsapását 3600-an szurkolták végig a Bitskey-uszodában.

Az első két negyedben csak emberelőnyből és ötméteresből találtak be a csapatok. Az Eger Matajsz Márk szép találatával 7-6-nál vette át a vezetést először és egyetlen alkalommal. Csomakidze, majd a gólgyáros Sapics találatával 8-7-re fordítottak az oroszok, majd másfél perccel a lefújás előtt pedig Biros Péter egyenlített. A végjátékban nem született újabb gól.

Az orosz és szerb válogatottakkal felálló Csehov végig keményen és jól védekezett, az egriek ezúttal nem nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. A visszavágót április 9-én rendezik Csehovban.

Eredmények

Euroliga, negyeddöntő, első mérkőzés: Primorac Kotor (montenegrói) - TEVA-VasasPlaket 6-8 (1-2, 2-2, 0-1, 3-3); a magyar góldobók: Mátyás, Kovács, Steinmetz Á. 2-2, Tóth, Steinmetz B. 1-1

LEN Kupa, döntő, első mérkőzés: Brendon-UPC-ZF-Eger - Sturm 2002 Csehov (orosz) 8-8 (2-2, 3-3, 2-2, 1-1); Biros 3, Kiss Cs., Nyéki 2-2, Matajsz 1, illetve Sapics 2, Garbuzov, Csomakidze, Jevsztingejev, Krsztonosics, Zsiljajev, Sztratan 1-1.