Feljuthat-e a Vasas Európa tetejére?

2008.05.09. 07:36
Először rendezik semleges helyszínen a vízilabda Euroliga négyes döntőjét, ahova a montenegrói Kotor legyőzése után a Vasas is bejutott. A magyar bajnok a hazai visszavágón nem játszott jól, most ennél több kell, mert a két évvel ezelőtti győztes horvát Dubrovnik az ellenfél. A másik ágon a három magyarral - Kásás, Benedek, Madaras - felálló olasz Recco harcol a döntőért, szintén horvátokkal.

Talán már kissé unja egymást a Vasas és a horvát Dubrovnik, hiszen az elmúlt egy naptári év alatt ötödször játszanak egymással. A vízilabda Euroliga pénteki négyes döntőjében találkoznak újra, a Vasas most törleszthet, mert egy éve a Dubrovnik jött ki kedvezően párharcukból - a magyarok így nem jutottak a négy közé -, igaz, összesítésben csak egy góllal nyert a bajnoki címétől frissen megfosztott horvát csapat.

Ebből adódóan lehet bennük keserűség, míg a Vasasnak, miután kellőképpen megünnepelte az Eger legyőzését, most már csak a barcelonai meccsre kell figyelnie. Néhány játékosnak ez sorsdöntő lehet, mert Kemény Dénes kedden jelöli ki azt a tizennyolcas keretet, amelyik nekivág az idei év két nagy versenyének, a júniusi Európa-bajnokságnak és az olimpiának. A kapitány előre jelezte: a nemzetközi meccseken mutatott játék különösen fontos.

Az elmúlt négy meccsen a hazai rendre győzött, semleges pályán ellenben most találkoznak először. A Vasas számára biztató lehet, hogy a Jug idén hullámzó játékot mutatott, az Olympiakosz otthonában is súlyos vereséget szenvedett, a hat világbajnok nem mindig tudott vezérré válni.

A Jug a rutinjára támaszkodhat, az elmúlt két évben egyaránt döntőt játszott, egyet nyert, egyet veszített, és a játékosai ismerik az ilyen hangulatú meccseket. A Vasas újonc, és bár a magyar bajnoki döntő jó alap a kiegészítő játékosoknak, hogy fontos meccseken edződjenek, de a két műfajt nem lehet összehasonlítani.

Valószínű, hogy rájuk fontos szerep hárul, hiszen a két Varga testvért (Dániel és Dénes) jól ismeri az ellenfél, csakúgy, mint a két olimpiai bajnok Steinmetzet (Ádámot és Barnát). A jó formában lévő Kovács Róbert bombáira aligha számítanak, neki kellene meglepnie Vicsan kapust. A Vasas ugyanígy készül Boskovics játékára, illetve a center, Smodlaka semlegesítésére.

A másik ágon a címvédő Pro Recco a Mladost Zagrebbel került össze, a horvátok a Partizan Beogradot ejtették ki, amely éppen a Kásással, Benedekkel, Madarassal felálló olaszokat előzte meg az első csoportkörben.

Hogy két horvát csapat került a legjobb négy közé, az jelzi, idén nagyon komolyan kell számolni a horvát válogatottal is, amely tavaly épp a magyarok előtt nyerte meg a világbajnoki aranyat. A négyes döntőben érdekelt két csapatban tíz világbajnok van.