Biros Péter a világ legjobb vízilabdázója

2009.01.07. 10:51
Biros Pétert választotta 2008-ban a világ legjobbjának a legtekintélyesebb szaklap, a Swimming World Magazine. Biros a döntőben nem hibázott lövést, úgy lőtt három gólt, hogy lábsérülése miatt csak két negyedet játszott végig. Utána derült ki, beteg volt az olimpián.

A pekingi olimpián harmadszor győztes magyar vízilabda-válogatott legeredményesebb tagja a tizenhárom találatig jutó Biros Péter volt. Az egri játékos huszonháromszor próbálkozott, így kiemelkedő a teljesítménye, 56,5 százalékos volt hatékonysága.

A World Swimming Magazin ezért is választotta őt 2008 legjobb játékosának. A „mágikus hatos” egyik tagjának nevezte a játékost a lap. Biros a döntőben három gólt szerzett, ebből az egyik olyan lövés volt, amely védjegyévé vált, hiszen nem erőből lő, hanem csuklóból ráborít a labdára. Kézilabdás múltjából jött ez a pörgetett lövés, az amerikai kapus tehetetlen volt. Birosnak a döntőben sem volt rossz kísérlete.

Csak az olimpia után derült ki, hogy Biros a mellkasában egy ökölnyi cisztával vállalta a felkészülést és a játékot. Fair play-díjat is kapott.

Az Eger szezonbeli első meccsein a műtét miatt nem is játszhatott, most viszont már felépült. „Már bírni is fogom végig a meccseket, szerintem jó formában vagyok, de majd a hét végén, az UTE ellen derül ki, hogy igazán így van-e” – mondta a vlv.hu-nak.

A díj meglepte, mert csak arról tudott, hogy Európában őt választották a legjobbnak. Biros egyelőre nem tudja, folytatja-e válogatottbeli pályafutását, és kitart-e Londonig, de az esélyeket javítja, hogy Kemény Dénes maradt a kapitány, aki felfedezte őt. 1999-ben beépítette az Európa-bajnoki címvédő csapatba, Birost akkor ismerhette meg mindenki, a horvátok elleni döntőben mindjárt öt gólt lőtt.

Biros Kiss Gergely és Kásás Tamás után a harmadik magyar, akit a világ legjobbjának választottak.