Szilánkos töréssel játszik az olimpiai bajnok

2009.02.05. 08:10
A szegedi Varga Tamás szilánkosra tört lábujjal lőtt két gólt a LEN-kupa januári negyeddöntőjében, még nem forrtak össze a csontok, de ott lesz a szombati visszavágón. Varga kétszer nyert olimpiát, Peking évében került vissza a csapatba. Kicsit sem elkeseredett, mert Kemény Dénes jelenlegi keretében nem kapott helyet, majd megküzd érte.

A második számú vízilabda kupasorozatban érdekelt Szeged 10-10-es döntetlent ért el a szerb Vojvodina otthonában, mert az utolsó negyedet négy góllal elveszítette. A LEN-kupa-meccs második negyedében szilánkosra tört a csapat egyetlen olimpiai bajnoka, Varga Tamás lábujja.

"Reccsenést hallottam, amikor kiemelkedtem a vízből, és kapura lőttem. A lábujjam az ellenfelem sípcsontjába ütközött, neki is fájt, de nekem még jobban. Kijöttem a partra, megigazítottam magamnak a sérült részt, majd összefáslizták. Akkor még nem gondoltam, hogy szilánkosra törött a negyedik lábujjam. Visszamentem a folytatásra, még két gólt lőttem, és csak azért nem nyertünk, mert borzasztóan csaltak az újvidékieknek. A kiállítási arányokban nem volt feltűnő, de olyan emberelőnyöket kaptak, amikor az égvilágon semmi sem történt” – mondta Varga Tamás.

Varga Tamás

"Itthon nyernünk kell, készülök a hétvégi visszavágóra, minden nap edzek, nem hagytam, hogy csavarozzák a lábam. Tartottam is kicsit a műtéttől, ezért inkább ezt az utat választottam. Rendszeresen fáslizom, ha pihentetném, gyorsan gyógyulna, így talán másfél hónap alatt összeforrnak a csontok. Nem panaszkodom, nem szoktam, teszem a dolgom, szeretnék segíteni a csapatnak. Be kell jutnunk a négy közé, vagyis nyernünk kell, de arra is alkalmasak vagyunk, hogy döntősök legyünk. Előbb azonban lépjünk csak egyet előre, utána ráérünk számolgatni, latolgatni.”

Az athéni olimpia után - a 8-7-re megnyert döntőben fontos gólt lőtt a második negyedben - a szűk keretbe a tavalyi olimpia előtt visszakerült játékos nem mondta le a válogatottságot. Amennyiben Kemény Dénes kapitány úgy gondolja, számít rá, nagy örömmel megy.

"2005-ben rengeteget betegeskedtem, azért mondtam le a válogatottságot. Utána nem hívott a kapitány, tavaly azonban igen. Nagyon boldog voltam. Most sem vagyok a keretben, de emiatt egy deka csalódottság nincs bennem, még csak pici elkeseredettség sem. Ha én válogatnék, én sem egy 34 éves játékosban látnám a jövőt, ugyanúgy döntenék, ahogy Dénes. Ha viszont nem talál egy erős bekket, akkor mindent háttérbe szorítva megyek.”

Pekingben a védekezés egyik alappillére volt, külön taktikának számított, hogy őt a befejező negyedben is be lehessen vetni, mert az ereje a center semlegesítésénél nagyon jól jött.

Varga nagyon hálás, hogy a válogatottban is kiteljesedhetett karrierje, arra különösen büszke, hogy azokkal, akikkel korábban nem volt jó viszonyban a csapatból, Pekingben barátok lettek. Akikkel korábban is barátságban állt, még inkább elmélyítette.

"Számomra ez is csodálatos, nemcsak a fantasztikus második bajnoki cím. Szurkolok az öcsémnek, az Egerben játszó Zsoltnak, hogy ő is átérezhesse ezt Londonban. Én pedig a lelátón mindenképp ott leszek, ha nem kellek a vízben.”