Magyarország-Szerbia 9–10

2009.07.28. 14:02 Módosítva: 2009.07.28. 14:03
A magyar vízilabda-válogatott az athéni olimpia döntője óta nem tudja legyőzni a szerbeket. Ma sem sikerült, így csak az 5. helyért küzdhetünk a világbajnokságon. Ellenfelünk 20 kiállítást kapott, 7-tel többet, mint mi. Nyolc év után nem leszünk érmesek.

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-9-re kikapott Szerbiától a római vizes világbajnokság negyeddöntőjében.

A magyar együttes a tavalyi olimpiai győzelme óta alaposan átalakult, és a mieinket nyomaszthatta az a tudat is, hogy az athéni olimpia döntője óta nem tudták legyőzni a szerbeket.

Kemény Dénes együttese a vb-n Kanadát és Dél-Afrikát simán verte, a németekkel azonban csak döntetlenezett, de így is csoportelsőként zárt. A szerbek a kazahokat ugyan 17 góllal verték, de az ausztrálokkal csak döntetleneztek, míg a spanyoloktól kikaptak, így csoportjukban csak a harmadikak lettek. A negyeddöntőbe kerülésért aztán 7-5-re verték a házigazda olaszokat.

1. Negyed:

Az első ráúszásnál a szerbek hozták el a labdát, de az első akciót sikeresen kivédekezte a magyar együttes. Filipovics kiállítása után magyar emberelőny, de Varga Dániel fölé lőtt.

Udovicsics lőtt Biros mellől nagy gólt a bal alsó sarokba. A magyar akciónál Kis Gábor kezéről szedték le a labdát. Sikeres magyar védekezés, majd Kiss Gergő lőtt hatalmas gólt. Befelé nézett, majd a rövid sarokba bombázott.

Gór-Nagy kiállítása után Gergely védett nagyot. Biros lövését védte a szerb kapus, majd a túloldalon, Filipovics lőtt mellé. Gór-Nagy kapufája után Kist kiállították, Prlainovics lőtt nagy gólt.

Kimaradt lehetőségek mindkét oldalon, majd Prlainovics kilenc méterről ejtett nagy gólt. (1–3) Magyar emberelőny, melyet Varga Dénes vált góllá. A túloldalon a szerb előny végén Filipovics is betalált. Kis kapufát lő, majd Gergely védett könnyedén.

2. negyed:

Másodszor is a szerbek hozták el a labdát, de Hosnyánszky ermekül védekezett. Varga Dénes lőtt nagy kapufát, majd Gergely védte Gak próbálkozását. Kis kiállítása után kivédekezett szerb előny, majd a túloldalon szerb kiállítás után Hosnyánszkylőtt mellé.

Már kiegészültünk a szerb előny után, amikor Udovicsics lövése becsúszott Gergely keze alatt. (2-5) Szerb kiállításm magyar kapufa, majd szerb emberelőny, sikeres magyar védekezés. Biros lövését kivédte a szerb kapus, majd ismét nem tudtuk megjátszani a centert.

Kiss Gergelyt állították ki, de csak kapufa lett belőle. A hatodik magyar emberelőny viszont Madaras góljával zárul. Gór-Nagy kiállítását könnyedén kivédekezte a magyar együttes.

3. negyed:

A labda harmadszor is a szerbeké, de az első lehetőségüket most is kihagyták. Kis kapott nagy labdát, lenyomták, magyar ötméteres. Varga Dénes magabiztosan belőtte. A kapus ugyan beleért, de nem volt esélye a hárításra.

Páros kiállítás után Nagy Viktor védett. Szerb kiállítás után Madaras révén egyenlít a magyar együttes. Újabb szerb emberelőny, újabb hatalmas Nagy Viktor védés, a túloldalon magyar előny és Kiss Gergely révén már vezetünk. Négy gólt lőttünk zsinórban, miközben egyet sem kaptunk.

Nagy Viktor ismét nagyot védett, de a túloldalon kimaradt a magyar lehetőség. Udovicsics lőtt emberelőnyből kapufát, majd Gak lőtt fölé. Madaras távoli kísérlete is a kapufán csattan. Ez volt a magyar együttes ötödik kapufája.

Varga Dénest tüntették el, újabb magyar ötméteres. Hosnyánszky lövése a kapufáról pattan a kapuba. Hosnyánszky kiállítása után Udovicsics talál be. Kisst tüntették el a vízben, a játékvezető nem ítélt semmit, így Prlainovics gond nélkül lő a kapuba. (7-7) Kis lövését a kapus a kapufára tolta.

4. negyed:

A negyedik negyedben a magyar együttes hozta el a labdát, az első támadásnál Kist nyomták a víz alá, újabb ötméteres. Kiss Gergely magabiztosan lőtt a bal alsó sarokba. Biros kiállítása után előbb Szívós, majd Kiss szerzett labdát. Varga Dániel lövését védte Soro.

Nagy védte Gak távoli lövését, majd Varga Zsolt csavarját védték a túloldalon. Varga Zsolt kiállítása után az egyébként is indiszponált spanyol játékvezető kiállította Kemény Dénes szövetségi kapitányt, akinek a lelátóra kell ülnie.

Nagy védett ismét nagyot, majd miután kiegészültünk, Alekszics talált be. Elrontott magyar lehetőség után Madarast szórják ki, de Nagy ismét hatalmasat védett. Varga Dénes lövése a blokkról pattant mellé.

Remek magyar védekezés, majd Kiss Gergely pattintott lövése szállt mellé. Fölé szállt a szerb próbálkozás, majd Madaras lövését védte Soro. Előbb szerb időkérés, és kimaradt helyzet, majd magyar időkérés, és szintén kimaradt helyzet. Nyolc másodperccel a vége előtt magyar kiállítás, de Gocsics a kapufára lőtte a helyzetet, jöhet a hosszabbítás.

Hosszabbítás, 1. félidő:

A szerbeké a labda, de Filipovics lövése a baloldali kapufáról kipattant. A magyar akciónál kontrát fújtak, majd a túloldalon Alekszics lőtt messziről nagy gólt. Szerb kiállítás után Varga Dániel Zseniális passzát követően Kis Gábor húzott szép gólt.

Nagy Viktor jött ki a kapujából határozottan és szerez labdát, de a bírók megint kontrát fújnak a magyar támadásnál. a szerbek még egy előnyt is kapnak, de a magyar együttes ismét remekül védekezett.

Hosszabbítás, 2. félidő:

a meccs utolsó ráúszásánál is a szerbek hozták el a labdát, de ismét jól védekezett a magyar együttes. Kiss Gergely lövését védte Soro. Kis Gábort ütésért végleg kiállították. Az előnyt Filipovics váltotta góllá.

Varga Dénes lövését simán hárította a szerb kapus, majd a túloldalon éppen őt állítják ki. Kivédekezett szerb támadás, magyar időkérés a vége előtt 14 másodperccel. Magyar emberelőny, Varga Dániel jó helyzetből kipasszolta, de Madaras lövése a blokkról fölé pattan.

A szerbek 10-9-re nyerte és ők jutottak a legjobb négy közé, ahol a horvát-román meccs győztesével találkoznak. A magyar együttes ennek az összecsapásnak a vesztesével játszik, hogy megmérkőzhessen az ötödik helyért.

Férfi vízilabda, negyeddöntő:

Szerbia-Magyarország 10–9 (4–2, 1–1, 2–4, 1–1, 1–1, 1–0),
hosszabbítás után
a magyar góldobók: Kiss G. 3, Varga Dénes, Madaras 2-2, Hosnyánszky, Kis G. 1-1.