Kiütötte Szerbiát a vízilabda-válogatott

2010.08.30. 18:04
Kemény Dénes csapata második Eb-meccsén végig vezetett, a harmadik negyedet 4-0-ra nyerte, hat év nyeretlenség után győzte le az esélyesebb Szerbiát.

A zágrábi Európa-bajnokság 2. fordulójában az idén a Világligát és a Világkupát is megnyerő Szerbia volt a magyar csapat ellenfele, melyet hat éve, az athéni olimpiai döntő óta nem sikerült legyőzni, legutóbbi hivatalos meccsünkön, a tavalyi római vb-n hosszabbítás győztek egy góllal. Első Eb-meccsét mindkét csapat megnyerte, a szerbek a görögöket, Kemény Dénes csapata Németországot verte biztosan.

Hidegben, szemerkélő esőben, nagyjából 250 magyar szurkoló előtt kezdtek a csapatok, az első ráúszásnál a szerbeké lett a labda, de Biros szerelt, az ellentámadásból, és a következő támadásból sem lett gól. Jól védekezett a magyar csapat, az újabb szerelés után Biros közelről lőtte az első gólt, a szerbek emberelőnyből Filipovics góljával azonnal egyenlítettek (1-1). Percekig nem esett gól, aztán az első magyar emberelőnyből, bejátszásból Varga Dániel lőtt gyönyörű centergólt, Soro csak beleérni tudott, 2-1 ide. A bírók sorra fújták a kontrákat, korán meg akarták fogni a meccset, nem engedték a kemény játékot. A 2. szerb előnyt lezáró gyenge lövést Nagy Viktor könnyen védte, az ellentámadásnál a magyar fór is kimaradt. A szünetig nem volt több gól, az 1. negyed után vezettünk.

Jegyzőkönyv

B csoport, 2. játéknap:
Magyarország-Szerbia 9-6 (2-1, 1-2, 4-0, 2-3)
magyar góldobók: Madaras 3, Kis 2, Biros, Varga Dániel, Hosnyánszky, Szivós 1-1
B csoport:
Németország-Oroszország 7-6 (2-0, 1-3, 2-2, 2-1)
Görögország-Macedónia 10-5 (2-2, 4-1, 0-1, 4-1)
A csoport:
Románia-Spanyolország 11-10 (2-1, 3-2, 3-5, 3-2)
Olaszország-Montenegró 11-10 (3-2, 3-4, 3-3, 2-1)

A szerbek rosszul kezdték a 2. negyedet, három sikertelen támadásuk, és két Nagy Viktor-bravúr után Madaras lefordulásból került helyzetbe, és kilőtte a hosszú sarkot. A következő akcióból a 2. emberelőnyös Filipovics-góllal megint csak egy volt az előny (3-2). Kivédekezett és kihagyott akciók után Udovicsics távolról átlőtte a védelmet, (3-3). Keményedett a meccs, feljavultak a szerbek, újabb gól nem jött, döntetlen volt a félidő.

A 3. negyed ráúszását visszafújták (Varga Dénes előbb indult), aztán megint a szerbek hozták el. Kihagyták, a másik kapunál Hosnyánszky lőtt nagy gólt, 4-3. A következő három támadás kimaradt, majd Kis Gábor két emberrel szemben bombázott a bal alsó sarokba, megint két góllal vezettünk (5-3). Nagy Viktor hatalmas bravúrt mutatott be, a kontrából Madaras tizedekkel a támadóidő lejárta előtt elszakadt védőjétől, 6-3.

Megzavarodtak a szerbek, elszórtak egy emberelőnyt, elrontották a következő támadást is, aztán Nagy Viktor védett megint parádésan. Nagyon jól játszott a válogatott, Szivós Márton bejátszásból lőtte a hetediket, újabb kivédekezett támadás után a szerb kapu előtt pergett le a negyed hátralévő része. Kemény Dénes csapata 4-0-ra nyerte a 3. játékrészt.

A negyedik ráúszás is Szerbiáé lett, de a következő csaknem négy percben nem született gól, aztán Filipovics megint emberelőnyből talált be (7-4). A bírók azonnal visszaadták az előnyt, a végletekig kijátszott fórból Madaras lőtt gyönyörű gólt, három perccel a vége előtt néggyel vezettünk. Udovicsics második góljával lett 8-5, valószínűleg szabálytalant lőtt, a labda mintha érintette volna az alapvonalat. A szerbek az előnyökkel sem tudtak mit kezdeni, láthatóan feladták a meccset, a hibátlanul védő Nagy Viktor is megbabonázta őket. Utolsó góljukat ötméteresből lőtték, a lefújás pillanatában nyolc méterről Kis Gábor állította be a végeredményt (9-6).

2192 nap, szinte napra pontosan hat évvel az athéni döntő után legyőztük Szerbiát, a magyar csapat nagy lépést tett a csoportelsőség és az Eb-elődöntő felé.