Nem jutott Eb-döntőbe a vízilabdacsapat

2010.09.09. 22:20 Módosítva: 2010.09.09. 22:29
Az Eb-elődöntőben az olaszok végig vezettek, jól védekeztek, emberelőnyben precízek voltak. A magyar csapat csak egy negyedet nyert, két ötöst kihagyott, csak Madaras játszott jól. Szombaton Szerbiával meccselünk a bronzért.

A pólóválogatott első két Eb-meccsén Németországot és (hat év után) a világbajnok Szerbiát is legyőzte, a harmadikon csak döntetlent játszott Görögországgal. Oroszországot is gond nélkül győzték le, a Macedónia elleni 3 pont csoportelsőséget ért, Kemény Dénes csapata egyenes ágon jutott az Eb-elődöntőbe.

A játékot ölő, nagyon jól zónázó, a Pro Recco pólósaira épülő olasz válogatott kisebb meglepetésre jutott el idáig, csak a horvátoktól kaptak ki (8-5), a csoportban megelőzték Spanyolországot, Montenegrót, Romániát, másodikak lettek, a négybe jutásért Németországot ütötték ki.

Kemény Dénes Szécsivel a kapuban kezdett, Biros Péter 300. válogatott meccsét játszotta.

Az első támadást az olaszok vezették, Varga Dániel és Dénes együtt szerelte Desertit, az ellenakcióból Kis Gábor lőtt mellé, a következő hat akció is rossz lövéssel, blokkal, szereléssel végződött. A meccs első gólját a harmad felénél Figlioli kiszorított helyzetből, kapufát érintő ejtésből szerezte. Az első emberelőnyből a Szivóssal szembeni szabálytalanságért ötöst kapott a csapat, de Biros lövését Tempesti védte. A bírók azonnal visszadták az előnyt, ennek utolsó másodpercében Presciutti talált be, 2-0 oda. Biros lövése a blokkba ment, Madarasét Tempesti védte, a 2. előnyt Hosnyánszky a felső kapufára bombázta. Nem ment a góllövés, az eredmény a szünetig nem változott.

Eredmény, 2. elődöntő

Olaszország-Magyarország 10-8 (2-0, 2-3, 4-3, 2-2)
a góldobók: Madaras 3, Szivós 2, Varga Dániel, Kis, Hosnyánszky 1-1

A második ráúszás is az olaszoké lett, kihagyták a támadást, emberelőnyből Varga Dániel lőtte át a blokkot, 1-2. Az olaszok harmadik előnyüket is kijátszották és belőtték, Gallo góljával volt 1-3. Emberelőnyből Kis Gábor közelről szinte agyonlőtte Tempestit, olasz kapufa után megint rontott magyar akció jött. Biros fejjel blokkolt, az újabb emberelőnyből Madaras gyönyörű gólt lőtt klubtársának, Tempestinek, feljöttünk egyre, 2-3. Összeállt a védekezésünk, Hosnyánszky szerzett labdát, az emberelőnyt Varga Dániel takarásból korán ellőtte, megint Tempesti védett nagyot. Két kimaradt támadás és egy Szécsi-bravúr után Madaras nagyon átverte a kapust: befelé nézett, és a sarokba lőtt, 3-3. Gallo a süllyedő Hárai és Szécsi mellett megint a rövid sarokba lőtte az előnyt, az utolsó magyar akció kimaradt, Olaszország 4-3-ra vezetett a félidőben.

A harmadik ráúszást is elhozták, gólt nem lőttek belőle. Varga Dániel csodálatos passzából Kis Gábor húzásból lőtte a meccs gólját, megint egyenlő, 4-4 volt. Madaras rossz blokkját Figlioli lőtte át, következő támadásukból Gitto fórból könnyű gólt lőtt, 6-4. Madaras húzta a csapatot, Biros passzából, előnyből szépített. Felpörgött a meccs, az olaszok egyre jobban védekeztek. Újabb emberelőnyükből Gitto szinte lemásolta korábbi gólját, 7-5. A szünetben becserélt Nagy Viktor ziccert fogott, Varga Dániel kiharcolt egy előnyt, Hosnyánszky Tempesti keze között azonnal belőtte, 7-6. Nagy Viktor megint nagyot védett, fórt kaptunk, kimaradt, újabb bravúrjával újra a magyar kapus tartotta meccsben a csapatot. Kemény Dénes időt kért, még egy magyar előny maradt ki, az olaszoktól Luongo akciógólt lőtt, 8-6. Hét másodperccel a szünet előtt Kis Gáborra adták meg az ötöst, Varga Dénes kihagyta, maradt a kétgólos olasz előny.

Az utolsó ráúszást is elvesztettük, a következő hat akcióból sem lett gól, három perc telt el a negyedből, mikor fórból Giacoppo lőtte a 9. olasz gólt, eldőlt a meccs. Az olaszok időt kértek, kihagytak egy előnyt, Vámos lőtt kapufát, három perc volt hátra. Biros bejátszásából Szivós húzott közelről, 9-7. Figlioli ejtésből megalázó gólt lőtt messziről, Szivós saját kiharcolt helyzetét bombázta be, 10-8. Kimaradt a helyzet mindkét oldalon, olasz időkérés után 1:05-nél a játékvezetők eldöntötték a meccset, megint kontrát fújtak a támadó Biros ellen. Akciójuk kimaradt, aztán Hosnyánszky lőtt fölé, az olaszok innentől már ünnepeltek: 10-8-ra győztek, szombaton Eb-döntőt játszhatnak Horvátországgal, a magyar válogatott Szerbiával mérkőzik a bronzért.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: "Azt szerettem volna, ha harcosan, bátran és okosan játszunk, ebből a harcosság és a bátorság megvolt."

Az első elődöntőben

Horvátország-Szerbia 10-9 (2-1, 4-4, 2-2, 2-2)
A szombati helyosztók:
a 3. helyért, 17:30: Szerbia-Magyarország
döntő, 21 óra: Horvátország-Olaszország