19 év után Eb-érem nélkül a pólócsapat

2010.09.11. 18:52
A csapat gyenge támadójátékkal, sok rontott passzal, néha dekoncentráltan játszott, a bíróktól is támogatott Szerbia simán nyerte a bronzmeccset.

A vízilabda-válogatott másodszor találkozott Szerbiával az Európa-bajnokságon, a csoportmeccsen emlékezetesen jó játékkal (hat év után) legyőzte a világbajnokot. Magyarország veretlenül, csoportelsőként jutott az elődöntőbe, ahol Olaszország végig vezetve, jól védekezve győzött, így Kemény Dénes csapata a másik elődöntőben a horvátoktól kikapó Szerbiával játszhatott a bronzéremért.

A magyar kapuban Nagy Viktor kezdett, Madaras 200. válogatott meccsét játszotta. Vámos korán indult, a ráúszást a szerbeknek adták, az első támadást Hosnyánszky blokkolta. Az első gól a szerbeké, Gocsics ejtett. A következő támadásból Hosnyánszky átlövésből talált be, előnyből Prianovics a blokk mellett lőtt, 2-1, újabb előnynél Udovicsics passzából Filipovics talált be, 3-1. A magyar csapat sok rossz passzal, dekoncentráltan játszott, három emberelőnyt kihagyott. 

Eredmény, a 3. helyért

Szerbia-Magyarország 10-8 (3-1, 2-2, 2-1, 3-4)
a magyar gólok: Kis, Varga Dénes, Madaras 2-2, Hosnyánszky, Szivós 1-1

A második ráúszást Varga Dénes hozta el, Madaras kapufáról lepattanó lövéséből Kis Gábor közelről szépített, 3-2. A második szerb akcióból Udovicsics a rossz blokk mellett óriási gólt lőtt, 4-2. Varga Dániel emberelőnyben megúszott, ejtésből akart gólt lőni, rosszul. A szerbek is hibáztak, de a rossz magyar támadások, kihagyott fórok miatt tartották a kétgólos előnyt. Varga Dénes előnyből lőtte át a szerbeket, ez volt az első kihasznált magyar előny, megint egy gól volt a különbség. Nem sokáig, Filipovics egy tökéletesen kijátszott előnyből lőtte második gólját, 5-3. Még mindig rengeteg volt az eladott labda, a bosszantóan kihagyott emberelőny, a magyar csapat ellen sok kontrát fújtak, nem tudott közelebb kerülni, a bírók inkább Szerbiának fújtak. Nagy Viktor védett kétszer bravúrral, félidőre maradt a kétgólos szerb előny.

Varga Dénes második ráúszását is megnyerte, az első akció kimaradt, sőt, percekig nem volt gól. Nagy Viktor volt a csapat legjobbja, négyszer védett nagyot. Rosszul játszottak a csapatok, rossz lövések, rontott passzok mindkét oldalon. Két perccel a vége előtt Udovicsics használta ki, hogy a védekező Birost lehúzták, az ellentámadásból Kis Gábor Biros passzából húzta a kapuba a meccs legszebb gólját, 6-4. Hosnyánszky kipontozódott, a 9. szerb előnyből megint Udovicsics bombázott messziről a bal felsőbe, 7-4 volt a harmadik negyed után.

Vámos elől Gocsics elhozta a ráúszást, Madarast kiállították, Nagy Viktor elképesztően nagyot védett, és a következő akciónál, egy ráúszásnál is. Varga Dénes testvére passzából lőtt emberelőnyös gólt, hat perccel a vége előtt lett 7-5. A szerbek könnyen kaptak előnyöket, de Nagy Viktor élete formáját hozta. Raden szabálytalan gólját megadták (két méteren belül volt), 8-5. Madaras használt ki egy újabb előnyt, Raden ejtett messziről, 9-6, 3:40-nel a vége előtt eldőlt a meccs. Filipovics is ejtett, Madaras megint szépített, Szivós messziről bombázott, 10-8, az utolsó percekben már tét nélkül játszottak a csapatok.

Madaras Norbert: "A rossz védekezésen ment el a meccs, 10 kapott gólokkal nem lehet Eb-t nyerni, és a szerbek nagyon jól védekeznek. Az utóbbi hónapok tükrében jó eredmény a 4. hely, összességében mégis csalódott vagyok, főleg az elvesztett elődöntő fáj, az olaszoknál azért jobbak vagyunk."

Kemény Dénes szövetségi kapitány: "A mai meccset nem értékelném, a körülményeket mindenki láthatta, nem akarok bonyodalmat a játékosaimnak. A szerbek ünnepléséből érezhető, mennyire tartottak tőlünk. Gratulálok a szerbeknek a bronzéremhez, csapatomnak pedig a negyedik helyhez, elégedett vagyok az elődöntőbe jutással. Az elődöntőben az olaszokat verni kellett volna, de nagyon jó napjuk volt, mi meg nagyon rosszat fogtunk ki. Én is hoztam rossz döntéseket, tudat alatt már a döntőre tartalékoltam. Érmet érdemeltünk volna. Úgy gondolom, hogy ha az idén még pihenő kiválóságaink visszatérnek, jobb esélyünk lesz rá, hogy a jövőben újra döntőket játszhassunk".

A kétgólos Varga Dénes: "Sajnálatos a vereség, a védekezésünk nem jött össze, talán azért sem, mert a támadásra, a gólszerzésre nagyon sok energiát fordítottunk, sajnos többnyire hiába. Hosszú volt ez az Eb, fizikailag is, de mentálisan tán még jobban elfáradtunk a végére."

A válogatott az alapelvárást teljesítette, négy közé jutott az Eb-n, 1991 óta először fordult elő, hogy a vízilabdacsapat nem nyert érmet az Európa-bajnokságon.

Az Eb-döntőt Horvátország és Olaszország játssza.