Szerbia visszajött a sírból és vb-döntős

2011.07.28. 12:45
Drámai meccsen veszítette el világbajnoki elődöntőjét a magyar férfi vízilabda-válogatott. Szerbia csak 1-0-ra vezetett, onnan négy gólos hátrányba került, de döntetlenre mentette a meccset, ahol az 5-2-es kiállítási arányt már nem sikerült kompenzálnia a fáradó, elfogyó magyar csapatnak és egy góllal kikapott.

Mintegy száz magyar várta a helyszínen, hogy négy év után újra világbajnoki döntőbe jusson a férfi vízilabda-válogatott. Így ha a Himnuszt nem is hallhatták, a csapat hajrá, magyarok kiáltásra ugorhatott vízbe. A csapat viszonozta ezt, és kezdődhetett az elődöntő, amin Varga Dénes úszott a labdáért, amit nem hozott el, de az első szerb támadásból lövésig sem jutott az ellenfél. Centerben Hárai Balázs kezdett, de nem jutott el hozzá az első passz.

Kiss Gergő kapáslövését Soro tette ki oldalra, az első szerb előnynél ami azonnal dupla volt, Nagy Viktor még nála is nagyobb bravúrt mutatott be, két méterről ütötte ki a húzást. Prlajnovics viszont kilőtte a bal alsó sarkot, Varga Dénesnek nem sikerült ugyanez előnyből. Steinmetz Ádám viszont már nem hibázott, közelről vágta a kapuba a labdát Madaras passza után.

A magyar védekezés nagyon rendben volt, kétszer is labdát szereztünk, Hárai pedig a jobb szélről vágta a hosszúba a labdát. Az ilyen váratlan gólok hozhatták volna meg a sikert, mert arra nem számíthattak, hogy azon az oldalon ő tűnik fel.

A következő szerb előny is kimaradt, utána viszont olyan figurát csinálták, amihez nem sok közünk volt, de mellément a labda. A negyed utolsó momentuma Biros lövése volt, kevés volt az idő, a helyzet sem kidolgozott, Soro védte.

A második negyedre maradt még az előnyből, Biros ellépett védőjétől, és bepattintotta a labdát. Ennél hatékonyabb kezdés nem lehetett, Madaras pedig távolról lőtt a kapuba. (4-1) Madaras ezek után kiszolgált, Varga Dénes pedig emberét lehagyva két méterről nagyszerűen húzott a kapuba. (5-1)

Szerbia nem szokott négygólos hátrányba kerülni, időt is kért a kapitány. Előnyben nem tudtak azonban közelebb férkőzni, egy gyors támadásból viszont igen, Udovicsics használta ki, hogy rendezetlen volt a védelmünk. Szivos Márton egy előny legvégén tökéletes eleganciával húzott a kapuba, így újra négy volt a különbség, de nem sokáig, mert Filipovics a szélről egy laza csuklómozdulattal ejtett a hosszúba. Hosnyánszky egy teljesen más, de ugyanolyan pontos lövéssel válaszolt, nem túl jó szögből, erőből pattintott.

Egy vitatott szerb gól jött, Nikics lövésébe beleért Nagy, de valahogy átjutott rajta a labda. A görög játékvezető egy rontott támadás után visszaadta nekünk a labdát, élni azonban nem sikerült a lehetőséggel. A védekezésben ellenben javítottunk, Varga labdát szerzett hátrányban, majd megúszott, és Kiss Gergő mintaszerű passzát a kapuba juttatta.

Mitrovics is befejezett egy szép támadást, Nagy Viktor utána a megúszó szerbet focikapust megszégyenítve hatástalanította, Madaras távolról volt pontos, de csak hárommal várhattuk a szünetet, mert Gocsics pár másodperccel a vége előtt szépített. (9-6)

A harmadik elején fújták az első kontrát a center ellen, utána is volt egy furcsa kiállítás, de a védekezés újra rendben volt. Előnyben pedig Madaras rendkívül higgadt volt, az utolsókig kivárta a lehetőséget, és a kapuba bombázott. A következő szerb előny is kimaradt. A szerb kapitány majdnem beugrott a vízbe, úgy próbálta segíteni elbizonytalanodó csapatát.

Némileg hatott is, mert Csuk egy lehetetlen helyzetből váratlanul a rövidbe lőtt. Kiss Gergő erre egy pimasz góllal válaszolt, és újra négygólos volt a különbség. Nagy pedig ismét védett, két előnyt hibáztak egymás után, egyre idegesebbé váltak.

Varga Dániel rossz passza után – ziccerig mehettünk volna, mert többen voltunk - lefordultak rólunk, és közelebb jöttek egy góllal. A negyedben volt még egy gyors gólváltás, Kemény időkérése után Hárai pazarul használt ki egy létszámfölényes helyzetet, de Prlajnovics válaszolt.

A zárónegyed tehát 12-9-cel kezdődött, és egy gyors góllal, de a meccs embere, Madaras Norbert negyedik góljával ismét három volt a magyar előny, ami hat perccel a vége előtt kettőre csökkent Prlajnovics közeli találatával. Egy perc múlva Filipovics egy gólra hozta vissza a szerbeket, Aleksic pedig egyenlített, mert Hárai lemaradt róla. (13-13)

Szécsi beállt, rögtön labdát szerzett és labdát fogott, és előnyt kaptunk: Hosnyánszky a kapufára bombázott. Páros kiállítással kezdődött az utolsó perc, Kiss Gergő rosszul ejtett. 16 másodperccel a vége előtt visszajött az esély, de nem jutottunk lövésig a támadásból.

A szerbek egymást fanatizálták a ráadás előtt, csatakiáltással mentek a folytatásra, hiszen egy elveszített meccsbe kapaszkodtak vissza. A mieink nyugodtak voltak, Kemény higgadtan magyarázott.

Magyar kiállítással kezdődött és Varga Dénes blokkjával, aki lőtt is, de kevéssel fölé. A következő előnyt már bevágták, 1-0 után először vezettek a szerbek. A támadásainkból fogyott az ötlet, előnyt kaptunk, Varga Dénes a blokkba lőtt.

A második három percnél ritka fontos volt a labda elhozatala, mert hátrányba kerültünk. Varga Dániel megszerezte, így teljes látszámban jöhetett a folytatás. És az esély is egycsapásra visszajött egy szerb kiállítással, Varga Dániel pedig kilőtte a rövid sarkot. Ekkor 2:15 volt hátra.

Filipovics flegmán lőtt el előnyt, Varga Dénes a kapufát találta. Mitrovics viszont emberelőnyben a kapuba lőtt. Hosnyánszkynak ez nem sikerült, blokkolták a bombáját. A kapitány nem kért időt, abban bízott, lendületből jobban sikerül befejezni a támadást. Végül az egri játékos vállalta el, de távol volt a góltól.

Kiss Gergő azt mondta a meccs után erről az utolsó helyzetről, ellőhette volna ő is, akár vissza is kaphatta, de annyi a ha, hogy erről nem is érdemes beszélni. Azt mindenesetre jól tették, hogy a végletekig kijátszották, hiszen csak másfél másodperc volt a meccsből.

A 27 percen keresztül az eredmény után loholó Szerbia megvédheti címét, Horvátország vagy Olaszország lesz az ellenfele. A bronzmeccsre erőt kellene meríteni - az előző párharc vesztese lesz a rivális -, ezt sugallták a játékosok, és ez egy olyan vereség, amelyikből lehet is, mégha tetemes előny is fogyott el a figyelmetlenségek miatt a végére.

Bár azt mindenki megállapította, hogy nagyon bántó, hogy így lett vége.

Jegyzőkönyv:

Szerbia-Magyarország 15-14 (1-2, 5-7, 3-3, 4-1, 1-0, 1-1) - hosszabbítás után
a magyar góldobók: Madaras 4, Hárai, Varga Dániel 2-2, Steinmetz, Biros, Varga Dénes, Szivós, Hosnyánszky, Kiss 1-1