Eric, az angolna siklott hozzájuk képest

2011.08.03. 15:14

Rebecca Kpossi és Janvier Niyonkuru együtt lett híres a sanghaji úszó-világbajnokságon különös teljesítménye miatt: úgy úsztak, mint Eric Moussambani, vagyis Eric, az angolna, aki a 2000-es olimpián majdnem belefulladt a medencébe.

Eric Moussambani
Eric Moussambani

Előbbi az 50 pillangó, utóbbi a 100 pillangó selejtezőiben indult. Kpossi 17 másodperccel maradt el a svéd Therea Alshammartól - kívül került az 55 másodperces határon -, aki megnyerte a számot.

A 12 éves szuperlassított togói - a nemzetközi sajtó keresztelte el így - elmondta utána, nagyon sokat tanult ebből a futamból, és ha egy métert nem is tudott megtenni egy másodperc alatt, mindenképp szeretne Londonban ott lenni. Nem lesz könnyű szintet úsznia, mert csak százon versenyeznek majd az angol fővárosban.

„Utána pedig gyerekorvos akarok lenni” – jelentette ki.

A burundi Niyonkuru 35 másodpercet kapott az előfutamban legjobban úszó Tyler McGilltől. A végén már nagyon várta a falat, 1:27 felett állította meg az órát, tempói már nem is emlékeztettek a pillangóúszásra, mégsem őt zárták ki futamából: a mauritánia Hamza Labeid nem mutathatta meg tudását 50 gyorson, mert kiugrott - beesett a vízbe -, így azonnal kizárták.